Uppdaterad 30 november 2024 11:30
Södertälje kommun och Södertäljejourerna fördjupar sitt samarbete med en ny överenskommelse för 2025–2027. Fokus ligger på att stärka stödet till våldsutsatta och intensifiera det förebyggande arbetet.
Våld i nära relationer är ett av vår tids mest allvarliga samhällsproblem. Det orsakar stort lidande för de drabbade och medför omfattande kostnader för samhället. För att möta dessa utmaningar har Södertälje kommun och Södertäljejourerna undertecknat en förnyad samverkansöverenskommelse som ska gälla fram till 2027.
- Vi måste arbeta förebyggande men även reagera tidigt när det finns tecken på att barn eller vuxna utsätts för våld av närstående. Fler behöver få hjälp till ett liv fritt från våld och idéburna organisationer är ett mycket viktigt komplement till kommunens ansvar för stöd till våldsutsatta personer, säger Viktoria Hjulström, ordförande i socialnämnden i Södertälje kommun.
Kommunens socialtjänst erbjuder stöd både till våldsutsatta och våldsutövande, samtidigt som personal inom kommunens skolor, kultur- och fritidsverksamhet samt försörjningsstöd utbildas för att kunna upptäcka och hantera våld i nära relationer.
Södertäljejourerna kompletterar detta arbete genom att erbjuda akut hjälp, långsiktigt stöd och skydd till våldsutsatta i alla åldrar. De driver också förebyggande insatser genom kompetensutveckling för skolpersonal och fritidsgårdar.
- Långsiktighet och samverkan är den enda vägen framåt för att komma åt vårt allvarligaste samhällsproblem. Vår målbild är gemensam och tillsammans gör vi skillnad, säger Ingrid Linder, ordförande för Södertäljejourerna i Södertälje kommun.
Den nya överenskommelsen innebär att kommunen och Södertäljejourerna gemensamt ska arbeta för att öka medvetenheten om våld i nära relationer. Kommunen ska säkerställa att information om Södertäljejourernas stöd når ut till invånarna, medan Södertäljejourerna genomför utbildningsinsatser riktade mot både kommunens verksamheter och medborgarna.
Avtalet understryker vikten av samarbete och ett delat ansvar för att uppnå målet: att våld i nära relationer ska upphöra. Genom att kombinera resurser och expertis skapas en helhetslösning som stärker stödet för de mest utsatta samtidigt som förebyggande arbete intensifieras.
Med denna överenskommelse, som löper från januari 2025 till december 2027, tar Södertälje ett kraftfullt steg framåt för att öka tryggheten och jämställdheten i kommunen.