🕝 2 minuter
Ny lag sätter press - flera efterlysta för fängelsestraff
Publicerad 25 juli 2025 11:30
Uppdaterad 25 juli 2025 11:30
Arkivbild

Sedan den 1 april i år finns ingen tidsgräns för att slippa undan ett utdömt fängelsestraff. Samtidigt visar nya siffror att 21 personer i Nykvarn och Södertälje är efterlysta – för att inte ha inställt sig till anstalt.

En sammanställning från Nyhetsbyrån Siren visar att över 900 personer i Sverige är efterlysta av Kriminalvården för att de inte inställt sig till de fängelsestraff de dömts till. I Stockholms län finns efterlysta i ett flertal kommuner – däribland Södertälje och Nykvarn.

Totalt har Södertälje haft 18 personer efterlysta under perioden 2020–2025, varav 7 är aktuella i maj 2025. I Nykvarn är siffran lägre, men ändå betydelsefull – totalt 3 efterlysta personer under samma period, varav 1 i år.

Personer som dömts till fängelse och inte sitter frihetsberövade när straffet bestäms, ska själva infinna sig på anstalten som Kriminalvården anvisar. Den som inte gör det blir efterlyst, ibland direkt om myndigheten inte har någon känd adress.

Tidigare kunde dömda undvika fängelse genom att hålla sig undan fram till att straffet preskriberades – något som i praktiken innebar att vissa straff aldrig verkställdes. Den möjligheten är nu borta. Den 1 april i år avskaffades nämligen preskriptionen för utdömda fängelsestraff, oavsett straffets längd.

- Det räcker inte att hålla sig undan i fem eller tio år längre, utan nu kommer domarna att ligga kvar. När vi tittar år för år hur många som följer våra inställelsebeslut, så ligger andelen på mellan 65 och 70 procent, säger Geska Mark, gruppchef på Kriminalvården, till Nyhetsbyrån Siren.

Reformen innebär att efterlysta nu kommer att kunna gripas och avtjäna sitt straff oavsett hur lång tid som passerat. Varje år har i genomsnitt ett hundratal personer tidigare lyckats undvika fängelse genom att hålla sig undan till dess att straffet preskriberats.

- De flesta av domarna som tidigare blev preskriberade var korta fängelsestraff, en till två månaders fängelse, och det vanligaste brottet var rattfylleri. Det handlade ofta om ärenden där den dömde inte hade någon adress i Sverige, avslutar Geska Mark.

Dela artikeln