🕝 3 minuter
Ny förlust för SSK - tabellen ljuger inte
Publicerad 2 november 2023 03:48
Uppdaterad 2 november 2023 03:53

Tränarparet Magnus Bogren och Mattias Zackrisson har mycket att fundera på, hur ska de lyckas vända SSK:s negativa spiral? Foto: Daniel Hansson

SSK hade på nytt en förlust bakom sig när man ikväll tog emot Brynäs i Scaniarinken. SSK möter både Brynäs och Björklöven den här veckan, tuffast tänkbara matchande.

Må hända att en förlust mot ett bra lag som Brynäs kan kännas rimlig och överkomlig. Men Södertälje Sportklubbs representationslag har satt sig själv i en rejäl rävsax. Poängen kan inte vänta längre, om ambitionen är att vara ett topplag i Hockeyallsvenskan så måste man också börja visa topplagsbeteende. Att inte lyckas knyta ihop säcken och vinna matcherna oavsett motstånd kan hända men nu har det varit ett upprepande mönster och det visar i längden vad laget faktiskt är kapabelt till. Säsongen är inte körd men klockan tickar.

Två snabba mål blev matchavgörande

SSK började matchen positivt och hade mer puckinnehav än Brynäs inledningsvis. Utan att skapa några riktiga farligheter så höll ändå hemmalaget spelet väl uppe.

SSK tog tag i taktpinnen allt eftersom 1:a perioden pågick, bortalaget gjorde dock vad som behövdes för att stå emot. Mycket av skottförsöken från hemmalaget fastnade i täck av brynässpelare, också ett upprepat mönster som varit påtagligt för SSK så här långt in på säsongen. Många skottförsök görs i matcherna, mycket tjat om SSK:s fina corsi (klicka på länken och få en förklaring till vad corsi betyder) men det vinner inga matcher åt laget. Tabellen visar antalet inspelade poäng, det är vad som räknas i slutänden.

Drygt femton minuter in i första perioden tog SSK dock ändå ledningen, efter att Ludwig Blomstrand för omväxlings fick ett av sina skott på mål. En riktigt bra träff bakom en chanslös och något överraskad Anders Lindbäck som stod i mål för Brynäs de här matchen. Men vi som följer SSK med mer noggranna ögon än andra kunde ana vad som skulle hända.

Två till synes för enkla insläppta mål kort efter varandra skulle bli början på en ny uppförsbacke som till slut gav ännu en nolla i poängkolumnen. Först drog SSK på sig en klumpig utvisning i offensiv zon där efterföljande powerplay gav en kvittering för bortalaget. Ett skott från snäv vinkel som inte borde letat sig förbi Tomas Sholl, SSK:s målvaktsval för dagen.

Endast 48 sekunder senare satt mål nummer två för Brynäs efter att fyra man i SSK gått bort sig, efter vunnen sargduell kunde brynsäspelaren enkelt hitta in till fristående lagkamrat som mitt i slottet kunde sätta ledningsmålet för bortalaget som också skulle bli GWG. (game winning goal).

Ludwig Blomstrand gjorde sitt femte mål och lagets enda mot Brynäs, Tomas Sholl fick släppa 3puckar förbi sig minst en av dem är han sannolikt inte nöjd med Foto: Daniel Hansson

SSK försökte och försökte få till ett andra mål i matchen men Brynäs spelade av resten av matchen väldigt kontrollerat och speciellt i tredje perioden ansträngde de sig inte mer än nödvändigt, tills synes på halvfart kunde de hålla undan till en komfortabel trepoängare. Klasskillnad på lagen i slutänden som det ser ut just nu. Det skiljer mycket i kvalité på lagen och vad som uträttas på isen, det är tydligt. Upp till bevis nu SSK, en tredjedel av serien är efter matchen mot Björklöven på fredag spelad och snart kommer man att stå kvar på perrongen och har missat tåget om det inte börjar trilla in poäng.

SSK:s problem i specialteams fortsätter, i den här matchen släppte man in mål i det enda boxplay man hade emot sig och i powerplay händer det inte mycket heller just nu. Fortfarande så är pucktempot för lågt, skotten blockas åtskilliga gånger av motståndarna, det blir väldigt lättläst och fantasilöst. Powerplay och boxplay måste bli bättre annars är det svårt att se hur SSK ska kunna klättra i tabellen. De på förhand ”ledande” spelarna håller inte tillräcklig hög nivå i sitt spel för tillfället, inget som såklart motståndarlagen kommer att be om ursäkt för eller ta hänsyn till.

Hockey är en färskvara och det som var förra säsong är historia, det går inte att tro det ska lösa sig bara för att SSK var ett svårslaget lag då. Skitgörat som krävs för att vinna matcher måste göras i match efter match, byte efter byte. Sticka in näsan där målen görs annars kommer det förloras ännu mer poäng.

Fina siffror, att inte ha medstuds, det grinar emot, vi får skitmål i emot oss – det är idel hockey-klyschor som man inte kan gömma sig bakom längre, medstudsarna får man med sig när man visar tillräckligt med desperation när målchanserna dyker upp, vara hungriga på returerna, stå i skottlinjen och göra det svårt för målvakten att se puckarna. Att varenda en i gruppen är beredda på att det gör ont att vinna hockeymatcher. Jacob Dahlström i intervjun till TV 4 efter matchen: ”Vi får inget gratis men vi är inte heller tillräckligt desperata framför deras mål, då är det svårt att få de målen som vi vill ha – De målen ska man förtjäna också och så gör vi väl inte det”.

Dela artikeln