🕝 1 minuter
Ny farled mellan Landsort och Södertälje får grönt ljus
Publicerad 21 maj 2023 07:00
Uppdaterad 21 maj 2023 10:55

Foto: Telge Energi

Regeringen har godkänt en ny farled mellan Landsort och Södertälje för att förbättra sjösäkerheten och anpassa farleden för större fartyg.

– Det här är ett besked som vi har väntat på och som betyder mycket för våra möjligheter att utveckla Södertälje hamn som ett hållbart alternativ för framtida transporter, säger Per Fredman, vice vd för Södertälje Hamn.

Den nuvarande farleden är smal, krokig och har trafikrestriktioner på grund av vind och mörker, vilket har begränsat kapaciteten och lett till olyckor. Godshanteringen i Södertälje och Mälarhamnarna förväntas öka, vilket gör den nya farleden nödvändig och väntas minska miljöpåverkan och transportkostnader.

Den nya farleden kommer att ha två nya avsnitt mellan Fifång och Regarn samt Oaxen och Skanssundet, vara bredare och ha större djup än den nuvarande. Beslutet innebär också en förbättrad farledsutmärkning samt att större fartyg kommer kunna tas emot.

– Framför allt blir det en säkrare passage för alla fartyg. Det är ett viktigt steg på vägen mot ett effektivt, miljöanpassat och konkurrenskraftigt transportsystem. Genom att större fartyg kan passera avlastar det vägnätet i hela vår region. Att man på en nationell nivå ser ökad nytta med att flytta trafik från land till vatten ser vi mycket positivt på, säger Per Fredman.

Per Fredman, vice vd Södertälje Hamn. Pressbild.

Dela artikeln