Uppdaterad 19 januari 2025 08:00
Mammor fortsätter att ta störst ansvar för vård av sjukt barn (vabb) i Södertälje. Pappornas andel har minskat sedan 2021, och kvinnor står för 62 procent av vabbdagarna i kommunen.
I fjol hade papporna stått för cirka 38 procent av all vabb i Södertälje, en siffra som minskat sedan toppen hösten 2021 då andelen var 41 procent.
En analys från Försäkringskassan visar att kvinnor vabbar mer än män i alla inkomst- och yrkesgrupper. Endast i familjer där kvinnan tjänar mer än mannen tar papporna ut fler vabbdagar – men då med knapp marginal. Till och med i hushåll där föräldrarna har likvärdig inkomst och utbildning tar mammorna fortfarande ett större ansvar för vabb.
Siffrorna speglar också att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns cirka 300 000 ensamstående mammor i Sverige, jämfört med knappt 100 000 ensamstående pappor. Om vabbdagarna fördelades jämnt i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor ändå stå för 55 procent av vabben totalt på grund av ensamstående mammors överrepresentation.
Nationell trend med underrepresentation av killar
Antalet vabbdagar har nästan fördubblats i Sverige sedan slutet av 00-talet. Under pandemin nådde vabbandet sin topp, men har nu börjat minska igen. Pappor i Södertälje vabbar på ungefär samma nivå som rikssnittet och män i övriga Stockholms län.
Ingen kommun i Sverige har dock nått en helt jämställd fördelning av vabbdagar – högst ligger Markaryd, där papporna tagit ut 45 procent av vabbdagarna.
Södertäljes siffror visar att det fortfarande finns en obalans i hur föräldrar delar på ansvaret för sjuka barn, trots framsteg de senaste decennierna.