🕝 4 minuter
Nuri Kino prisas som Årets mäktigaste i biståndsdebatten
Publicerad 29 maj 2023 20:23
Uppdaterad 29 maj 2023 20:23

Bild: GBM / Privat

Priset delas ut av Global Bar Magazine. Nuri som var nominerad för tredje året i rad har tidigare kommit tvåa och fyra. I år vann han. Bland de andra nominerade fanns både biståndsminister Johan Forssell och den tongivande före detta ministern Carin Jämtin som är generaldirektör för SIDA. Nuri fick flest röster, men i slutändan är det en jury som består av medlemmar från både media- och biståndsbranschen som utser vinnaren. 

– Jag är otroligt hedrad, glad och fortfarande överraskad. Det har varit ett nästan obeskrivligt år, säger Nuri Kino som nyligen startat upp en ny sjukvårdsklinik i Libanons huvudstad Beirut, till Telgenytt.

Rösterna vägs samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Varje del motsvarar en tredjedel av det totala utslaget. Juryn menar att Nuri Kino och ADFA lyckats att både åter imponera med att vara First Responders, alltså först på plats och föra debatt på hög nivå. 

– Långa dagar, ännu längre nätter, mycket ont i magen, rädsla, ilska, sömn på någon säck med ris någon så och då. Ta mod till mig, bita ihop, fortsätta kämpa. Det jag tar med mig mest från året är självklart alla människor så som volontärerna, flyktingarna och alla andra. Alla barn. Så mycket sorg, men också glädje någon gång då och då. Glädje över förmånen att få rädda liv och stolt över att våga ta debatten. Att inte hålla käften om orättvisor och missförhållanden, säger Nuri Kino.

Dagen efter Rysslands invasion av Ukraina började ADFA insamlingar av kläder och förnödenheter. Nuri åkte till den ukrainska gränsen mot Polen. Han skulle stanna i två dagar. Han kom hem efter nittiotre dagar. ADFA hjälpte tusentals ukrainska mammor och deras barn till Sverige och andra länder. ADFA organiserade och administrerade också transport av förnödenheter från bland annat Sverige till både Ukraina och polska flyktingboenden.

I mars 2022 samlade ADFA kläder för de drabbade i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. 

ADFA hyllas också för sina insatser under jordbävningen i Turkiet och Syrien. Organisationens volontärer var på plats bara timmar efter utbrottet. De delade ut mat och filtar men hjälpte också till med att lokalisera personer som fastnat under rasmassorna. Här hemma i Sverige drog de igång en stor insamling av bland annat kläder som många kyrkor, moskéer och andra frivilligorganisationer bidrog till. 

Global Bar Magazine menar också att få vågar utmana etablissemanget och beslutsfattare så som Nuri gör med sina reportage och debattartiklar i både svensk och amerikansk press. Han kräver och får till en förändring. 

– Jag måste erkänna att jag avrådde Nuri båda gångerna, från att starta verksamhet för ukrainare och sedan för jordbävningsdrabbade. Vi hade redan mycket annat pågående, så som hjälp till flyktingar i behov av akuta operationer i Libanon och matutdelningar i Syrien. Vi skrev också på en djupgående rapport som skulle presenteras för bland annat FN om situationen för kristna irakiska och syriska flyktingar i LIbanon. Allt sådant konsumerar mycket tid. Men Nuri being Nuri sade att vi måste, säger ADFA:s vice ordförande, Amar Sabri, och skjuter till att han självklart är glad och stolt över att Nuri inte lät sig övertalas. 

Tidigare har ADFA hyllats för sina insatser för medmänskligheten, av bland annat megastjärnan Cher. Nuri Kino har dessutom både vunnit Årets förebild och många andra sådana priser. Han är med priser så som Europaparlamentets journalistpris, Guldpalmen på Beverly Hills Film Festival och tre Guldspadar och två Ikaros en av Sveriges mest prisbelönta undersökande journalister. 

Södertäljeprofilen och grundaren till ADFA, Nuri Kino. Här tillsammans med flyktingsbarn Libanon. Bild: Privat.

ADFA bildades 2014 av en grupp assyriska/syrianska ungdomar i Nuri Kinos mammas kök i Södertälje. Bara några dagar efter det första inlägget på sociala medier drog det till sig aktivister från 19 länder. Idag är ADFA en internationellt etablerad människorätts- och biståndsorganisation som bjuds in till världskonferenser och bidrar till förändringar av både internationella och nationella lagar och förordningar.

ADFA bidrog till exempel till att den amerikanske presidenten Biden erkände folkmordet Seyfo från 1915. 

I motiveringen till priset lyder:

Nuri Kino är en sann aktivist som går sin väg utanför etablissemanget och som inte drar sig för att kritisera de som styr Sverige, oavsett vilka partier de tillhör, och som själv ofta skriver och rapporterar kring fel och missförhållanden. A Demand for Action, the organisation han varit med att om att starta, drivs helt med egna medel, utan pengar från biståndsbudgeten. När kriget i Ukraina bröt ut organiserade Nuri och A Demand for Action snabbt egna insatser, något man också gjorde efter jordbävningen i Turkiet. Organisationens volontärer består till i hög grad också av andra generationens svenskar, många med basen i Södertälje.

Nuri Kino, prisad och hyllad av Global Bar Magazine.

Dela artikeln