🕝 1 minuter
Nu startar rättegången om pojken som drunknade i pool
Publicerad 26 april 2023 05:14
Uppdaterad 26 april 2023 05:53

4-åring drunknade i pool i Södertälje. Arkivbild.

Sommaren 2022 drunknade en fyraårig pojke i en pool i Södertälje efter att ha lyckats ta sig ut från sin förskola. Idag inleddes rättegången mot tre personer som misstänkts för vållande till annans död.

Den 14 juni 2022 lyckades en fyraårig pojke rymma från Lindängens förskola i Hagaberg genom att klättrade över ett staket och sedan tog sig vidare till en närliggande villa cirka 200 meter från förskolan. Där föll han i en pool och hittades livlös av en 11-årig pojke som drog upp barnet ut ur poolen.

Pojken fördes man ambulanshelikopter till sjukhus, men trots flera livräddande insatser gick hans liv inte att rädda.

I december åtalades tre personer som misstänkts för vållande till annans död och idag inleds rättegången mot de misstänkta personerna.

Enligt Kammaråklagare, Cecilia Tepper, hade ingen vuxen tillsyn över barnet, samt att ansvariga inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder. Staketet hade en känd säkerhetsrisk och hade inte åtgärdats och anses av åklagaren vara avgörande för att pojken kunde tog sig ut och vidare till poolen där han drunknade.

Enligt lag ska poolanläggningar ha ordentliga säkerhetsskydd, särskilt för att skydda mot barnolycksfall. Familjen som äger poolen anses dock inte vara straffbart oaktsamma enligt åklagaren. Poolen låg på baksidan av huset och poolskyddet var delvis på, men också att några i familjen hade haft viss uppsikt över den och därför åtalas de inte.

Rättegången mot de tre åtalade, samtliga skrivna utanför Södertälje, inleds idag och beräknas pågå i tre dagar. De står åtalade för vållande till annans död i ett oaktsamhetsbrott där 4-åringen mist livet.

(Annonslänk)

Dela artikeln