🕝 1 minuter
Nu ställer vi om klockan till vintertid - Men när började vi göra det och varför?
Publicerad 31 oktober 2021 02:00
Uppdaterad 31 oktober 2021 02:00

Foto: Alex Ataseven.

Vid vintertid ställer man tillbaka klockan – liksom utemöblerna.

Natten till söndag vred vi tillbaka klockan en timme och minnesregeln för att komma ihåg när man ska ställa fram klockan, respektive när man ska vrida tillbaka är:

”Ställa fram klockan en timme när du ställer fram utemöblerna på våren. Ställ tillbaka klockan när du ställer tillbaka utemöblerna under vintern.

Att ställa om klockan började redan under första världskriget. Syftet då med att ställa om klockan var att utnyttja dagsljuset för att minska behovet av elektrisk belysning. Att utnyttja fler ljusa timmar på dygnet skulle minska förbrukningen och därmed spara energi.

Sverige följde efter, men det skulle inte dröja förrän 1980 som svenskarna fick sommartid som ett fast inslag.

2019 beslutades 27 EU-länderna att gemensamt övergå till sommartid och vintertid varje år. I år skulle regeringen tagit ett beslut om att antingen ha en permanent sommartid eller en permanent vintertid, men det blev aldrig av.

De som vill ha permanent sommartid anser bland annat att det inte spelar någon roll att det är mörkt längre på morgonen på vintern. De som argumenterar för permanent vintertid anser bland annat att det är viktigt för vår hälsa att vi får ljuset under våra produktiva timmar.

Om regeringen beslutar för att ha permanent sommartid eller vintertid återstår att se.

Dela artikeln