🕝 2 minuter
Nu ska fejkade skilsmässor avslöjas i Södertälje
Publicerad 4 december 2022 17:50
Uppdaterad 4 december 2022 17:50

Arkivbild.

En specialistgrupp ska bekämpa och avslöja fejkade skilsmässor i Södertälje. Genom projektet ”Gökungen” samverkar myndigheter och polis för att upptäckt fusk som ska leda till förundersökning och eventuellt åtal.

Allt fler par lurar systemet genom att fejka en skilsmässa för att få ut mer i bostadsbidrag och bedrägeriet ligger bakom felaktiga mångmiljonutbetalningar. I Södertälje uppmärksammades fusket när kommunens resultatområde för ekonomiskt bistånd började polisanmäla allt fler fall av bedrägerier.

Det visade sig, i flera fall, att par skiljer och skriver in sig på olika adresser, men i själva verket fortsätter de att leva ihop precis som vanligt. Vilket många även skyltar med på sociala medier där man visar att livet ihop fortgår precis som vanligt utan att omgivningen är medvetna om att de ”skilt sig” och är skrivna på olika adresser.

Syftet med skilsmässan är bland annat för olagligt nyttja rätten till både bostadsbidrag och underhållsstöd. Genom ”skilsmässan” får paret hjälp i olika komplikationer som kan uppstå vid en skilsmässa. Bland annat ges förtur i den kommunala bostadskön och i många fall har den extra lägenheten nyttjats för att hyras ut svart i andra hand.

(annonslänk)

– I grund och botten är de här systemen uppbyggda så att det ska vara lätt att få hjälp när man hamnar i olika situationer i livet. Med ett så fint system vi har öppnar det för att man kan fuska sig till bidrag, har Peter Fausö på Försäkringskassan, sagt till SVT, vid ett tidigare tillfälle.

Hur stort underhållsstödet som det skilda paret beviljas baseras på bland annat hur många barn man har, hur stort behovet är, kostnader och storleken på boendet.

År 2020 var ett rekord år för upptäckt fusk i Sverige och Försäkringskassan betalade ut mångmiljonbelopp i felaktiga bidrag. I Södertälje har kommunen inlett projektet ”Gökungen” som bland annat ska avslöja omfattande folkbokföringsfusk och fejkade skilsmässor.

I Södertälje har instansen resulterat i att kostnader för försörjningsstöd minskat kraftigt i kommunen och det allmännyttiga bostadsbolaget har sagt upp ett stort antal hyreskontrakt.

Dela artikeln