🕝 1 minuter
Nu inleds elevernas omvalsperiod till gymnasiet
Publicerad 18 april 2023 14:41
Uppdaterad 18 april 2023 14:41

Täljegymnasiet. Bild: Alexander Isa.

Nu är det äntligen dags för alla blivande gymnasieelever att ta del av sitt preliminära antagningsbesked inför höstterminen.

Beskedet baseras på höstterminsbetyget och ger eleverna en uppfattning om hur deras meritvärde ligger till jämfört med andra sökande. Men det är viktigt att komma ihåg att det preliminära beskedet inte garanterar en plats på den sökta utbildningen.

– Det är viktigt att fundera på om du behöver en b- eller c-plan, säger Södertälje kommuns SYV-samordnare Camilla Andersson, i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Från och med den 17 april till den 15 maj har eleverna möjlighet att justera sina val under omvalsperioden som öppnas efter det preliminära antagningsbeskedet. Detta innebär att det finns en chans att göra förändringar i valen efter att ha tagit del av det preliminära beskedet.

Slutantagningen görs baserat på slutbetygen från grundskolan, vilket kan innebära att lägsta meritvärde ändras till den slutliga antagningen. Det är också viktigt att påpeka att ansökningar om plats i fri kvot samt dispens i engelska prövas först inför slutantagningen. Notera att det inte görs någon preliminär antagning för individuella introduktionsprogram eller ansökan till gymnasiesärskola.

Det slutgiltiga beskedet om eleverna får gymnasieplats meddelas den 4 juli.

Dela artikeln