Uppdaterad 23 september 2024 10:30
Södertälje kommun deltar i den nationella Beredskapsveckan för att uppmuntra invånarna att förbereda sig för kriser. Årets tema, "Sätt i gång", fokuserar på att stärka den personliga beredskapen i förväg.
Beredskapsveckan, som startades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 2017, är en årlig satsning under vecka 39 för att öka medvetenheten om hur privatpersoner kan förbereda sig för en kris. Målet är att fler ska vara förberedda att klara sig själva utan samhällets hjälp i minst en vecka.
- Du som privatperson kan bidra med att ta ditt ansvar genom att förbereda dig så att du kan klara dig på egen hand i minst en vecka, säger Emir Gazibegovic, säkerhetschef i Södertälje kommun.
Med temat "Sätt i gång" vill MSB och Södertälje kommun i år uppmuntra invånarna att ta ansvar för sin egen beredskap innan en kris är ett faktum. Södertälje kommun arrangerar från och med den 23 september en rad aktiviteter kring kris- och krigsberedskap för att uppmärksamma vikten av att vara förberedd.
Aktiviteterna riktar sig till alla, från skolor och arbetsplatser till föreningar och privatpersoner.
Temat ger möjlighet för alla att själva välja vad de vill fokusera på, vare sig det handlar om vattenberedskap, skyddsrum, eller andra krisförberedelser. MSB erbjuder även en krislåda med praktisk krismat, vevradio, värmeljus och vatten som en del av satsningen.
Södertälje kommun har ett ansvar för att viktiga samhällsfunktioner som äldreomsorg, räddningstjänst och skola fungerar under en kris och vill genom Beredskapsveckan inspirera fler att ta ett aktivt steg mot egen beredskap. "Vi kan inte vänta tills krisen är ett faktum. Beredskap behöver byggas nu – i ett normalläge. Sätt igång!" lyder årets budskap.
Kommunen arrangerar en rad aktiviteter på temat kris- och krigsberedskap från och med idag och veckan ut. Här är några av höjdpunkterna:
- Bibliotek: Hölö bibliotek gästas av Södertörns lottakår och i Järna håller Pär Granstedt ett samtal om "Beredskap – för fred eller krig?"
- Omsorgsverksamheten: Ett vård- och omsorgsboende övar på att laga mat utan vatten.
- Förskolor och skolor: Övar på scenarion utan livsmedelsleveranser, vatten eller el. Dessutom får skolorna tillgång till odlingskit och kunskap om praktisk odling.
- Sociala medier: Quiz om beredskap, information om krislådor och personporträtt av frivilliga försvarsorganisationer.
- Socialkontoret: Öppna förskolan i Hovsjö letar ätbart i skogen som en del i krisberedskap.
- Näringslivskontoret: Föreläsning och workshop för fastighetsägare om krisberedskap på fredag 27 september.
- Stadshuset: Utställning om hur man förbereder sig för kris eller krig, pågår 23-27 september, med bemanning mellan kl. 11.00–12.30.