🕝 3 minuter
Nu inledds rättegången mot två män efter dödsskjutningen
Publicerad 23 maj 2023 21:02
Uppdaterad 23 maj 2023 21:02

Foto: Läsarbild /Polisen.

Den 6 oktober 2022 sköts en 19-åring till döds och en 16-åring skadades allvarligt i Saltskog. På måndagen inleddes rättegången mot de två personer som står åtalade för medhjälp till mord.

Förra året inträffade en dödsskjutning där en 19-årig person avled och en 16-årig pojke skadades allvarligt i Saltskog i Södertälje. Nu har rättegången mot två män inletts för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök den 6 oktober 2022.

– Jag anser att dessa brott är en del av en konflikt mellan olika grupper inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje, sade kammaråklagare Mikael Carlsson i ett tidigare pressmeddelande.

Strax efter klockan 18:00 körde en svart moped in i ett bostadsområde i Saltskog. En av männen på mopeden steg av och avlossade flera skott mot flera personer med vad som misstänks vara ett automatvapen. Två unga män träffades, varav den ena, en 19-åring, avled omedelbart, medan en 16-åring fördes med allvarliga skador till sjukhuset.

Enligt förundersökningen befann sig en svart moped i området två dagar innan mordet, men en polisbil som befann sig i orådet fick mopeden att vända tillbaka den gången.

Här flyr misstänkta mördarna efter dödsskjutningen i Saltskog den 6 oktober 2022. Läsarbild.

Enligt förundersökningen fångas mopeden på övervakningskamera i Geneta Centrum klockan 18:02 och filmas även vid bland annat Holmfastvägen och Genetaleden innan den når Saltskog klockan 18:10. Dödsskjutningen inträffar mellan klockan 18:11 och 18:13 och fångas återigen på film klockan 18:14 när mopeden lämnar Saltskog.

Enligt ett vittne försökte flera personer fly undan skottlossningen. En person gömde sig bakom ett elskåp innan han kunde ta sig in genom en av portarna, precis som många andra gjorde.

Efter skottlossningen flydde gärningsmännen från platsen, men mopeden hittades cirka 45 minuter efter mordet påträffas på Prästgårdsvägen i Geneta. Strax efter det grep polisen två män med kopplingar till mopeden.

FOTO: Polisen

När männen greps i oktober häktades de misstänkta för mord och mordförsök, men rubriceringen ändrades i åtalet som väcktes under tisdagen. Enligt åklagaren hävdas det att de misstänkta männen hanterade flyktfordonet, elsparkcyklar och kläder som användes av gärningsmännen vid skjutningen. I ett garage som hyrs av en av de misstänkta hittades patroner av samma slag som användes vid skjutningen den 6 oktober i Saltskog.

De misstänkta personerna åtalas inte för att ha utfört själva skjutningen i Saltskog, då det framgår av telefonanalysen att en av männen inte befann sig på platsen vid dödsskjutningen. Istället åtalas båda männen för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök genom att äga mopeden.

Enligt åklagaren Mikael Carlsson finns det ingen bevisning som pekar mot att de åtalade har kört mopeden och utfört gärningen. Åklagaren menar att misstanken är att de åtalade personerna följde mopeden på elsparkcyklar och sedan bytte fordon med gärningsmännen när de återvände, för att sedan ta hand om mopeden efter händelsen.

Rättegången mot männen inleddes under måndagen i Attunda tingsrätt och fortsätter imorgon, den 24 maj.

Stort polispådrag efter dödsskjutningen i Saltskog i oktober 2022. Läsarbild

Dela artikeln