🕝 1 minuter
Nu genomförs en nationell satsning mot sjöfylleri
Publicerad 11 juli 2024 13:00
Uppdaterad 11 juli 2024 13:00
Foto: Alexander Isa

När semestern lockar många till sjöss arbetar Kustbevakningen aktivt för att bibehålla säkerheten. Från den 8 juli genomförs en tre veckor lång nationell satsning mot sjöfylleri för att skapa ett tryggare båtliv.

Många har sjösatt sina båtar och gett sig ut på semestern, men medan andra tar ledigt, jobbar Kustbevakningen för att säkerställa säkerheten på sjön. Från och med i måndags, den 8 juli, inleder Kustbevakningen en tre veckor lång nationell satsning mot sjöfylleri.

Målet med satsningen, som genomförs tillsammans med polisen, är att minska risken för olyckor och främja ett säkrare båtliv.

"Alkohol har en negativ påverkan på bland annat omdöme, uppmärksamhet, reaktionsförmåga och koordination vilket ökar risken för olyckor i sjötrafiken eller vid exempelvis angöring. Det är därför viktigt att den som framför ett fartyg är nykter för sin egen och andras säkerhet.", skriver Kustbevakningen på sin hemsida.

Statistiken visar att tre till fyra procent av de som kontrolleras av Kustbevakningen anmäls för sjöfylleri, jämfört med cirka 2,3 procent av polisens rattfyllerikontroller på väg som ledde till brottsanmälningar förra året.

Genom denna satsning hoppas Kustbevakningen skapa en tryggare och säkrare sommar för alla som vistas på sjön.

Dela artikeln