🕝 1 minuter
Nu blir det tufft för smugglarna med det nya vapnet - "Effektivt verktyg"
Publicerad 30 november 2021 01:00
Uppdaterad 30 november 2021 01:00

Handburen röntgen, backscatters. Foto: Tullverket.

Nu kommer smugglarna få det tufft när Tullverket införskaffat ett nytt vapen mot smuggling. En handburen röntgen som kommer att användas i större skala.

Röntgenapparaterna kallas för backscatters och testats har testats i Malmö och Stockholm i cirka 6 månader. Nu får ytterligare 12 platser i landet den nya tekniken som ska få fast smugglarna.

– Det är ett effektivt verktyg. När vi provade backscatters för första gången på Öresundsbron upptäckte vi gömd narkotika i en kartong utan att tulltjänstemännen behövde öppna kartongen eller lasta av den från lastbilen för att göra kontrollen. Det spar tid som vi kan använda till att göra fler kontroller, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet syd i ett pressmeddelande.


– Istället för att skruva isär fordon kan vi snabbt se om det finns något gömt inuti. En kontroll som tidigare tog trettio minuter tar nu endast trettio sekunder, säger Lindvall.

”Det kan vara kontroller av reservdäck, tak, dörrar, stötfångare eller krockkuddar på fordon – utrymmen där Tullverket ofta hittar narkotika. En backscatter fungerar så att röntgenstrålningen studsar tillbaka till apparaten som då genererar en bild av vad som finns i det kontrollerade objektet.”, skriver Tullverket.

Den nya tekniken är väldigt dyr, men underlättar tullkontroller som annars är tidskrävande. En handburen röntgen, backscatters, kostar cirka 500 000 kronor, men Tullverket ser det lönsamt på kort sikt.

– Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in den kostnaden genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall.

Dela artikeln