Debatt
🕝 2 minuter
"INSÄNDARE: Nu är det dags att utveckla våra stadsdelar!"
Publicerad 29 juni 2024 05:00
Uppdaterad 29 juni 2024 05:00
Foto: Alexander Isa
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Stadsdelsutveckling är en viktig fråga som Centerpartiet arbetat för under flera år. Efter det urusla valdeltagandet i europaparlamentsvalet, generellt men i synnerhet i våra stadsdelar, blir det offentligas insatser ännu mer självklar. Stadsdelarna behöver utveckling och satsningar, det räcker inte med en ökad polisnärvaro.

När vi deltog i majoriteten var det svårt att få med Socialdemokrater, Miljöpartister och Kristdemokrater på ett långsiktigt arbete för att få till en positiv utveckling av våra stadsdelar. Det har även varit svårt när det gäller kommundelarna, men där landade vi till slut i en landsbygdsstrategi. Ett steg åt rätt håll. Nu får Centerpartiet ta matchen igen för landsbygdens bästa när en ny översiktsplan ska antas.

Men när det gäller stadsdelarna har dessa fått stå tillbaka bland annat för utvecklingen av stadskärnan/centrum. Det är självklart viktig och vi gratulerar till utnämningen Årets stadskärna. I utvecklingen av stadskärnan har på Centerpartiets politiska initiativ ingått en utveckling av Stora Torgets uteserveringar, Sommargator, Gästhamnen och ökad tillgänglighet i parkeringssystemet och nu ett nytt regelverk som ska underlätta för uteserveringar året runt. Kraven på att hitta en lösning för cykelvägar genom centrum har lett fram till ett förändringsarbete av Nygatan, spännande!

Tage Gripenstam och Margrith Aho.

Men stadsdelarna har fått stå på vänt. För ett antal år sedan fanns ambitionen. En större delegation från kommunen besökte Göteborg bland annat stadsdelen Gårdsten för att se hur de arbetade. Det ordnades en gigantisk informations och seminariedag i Gnesta. Förväntningarna var höga och Telge Hovsjö som eget bostadsbolag var en del av lösningen. Det gjorde nytta under några år men nu har Telge Hovsjö återigen gått upp i Telge Bostäder.

"Det är ett långsiktigt arbete som måste påbörjas även om en del görs redan."

För att lyckas behöver kommunen ta på sig projektledartröjan, samla alla goda krafter, sina egna bästa tjänstemän, företagare, fastighetsägare, föreningsliv, kyrkor, myndigheter och enskilda i varje område. Det är ett långsiktigt arbete som måste påbörjas även om en del görs redan. Finansiering kan ske av kommunen, intresserade företag och/eller med hjälp av utvecklingspengar från till exempel EU.

Centerpartiet ser att service/handel i varje stadsdelskärna, lokaler för olika engagemang, mötesplatser familjecentraler, fritidsgård, seniorer, idrottsanläggningar för spontanidrott och organiserad idrott, platser för lokalt engagemang kring utövande kultur är några områden man kan satsa på.

Något Centerpartiet arbetat för är en utveckling av bibliotek i stadsdelarna där ett medborgarinitiativ tagits för ett stadsdelsbibliotek i Ronna. Det är mycket positivt antingen att skolbibliotek utvecklas till att också vara ett folkbibliotek, som i Hölöskolan, eller som ett separat folkbibliotek. Vi stöder gärna ett sådant initiativ. Andra utvecklingsområden är fina grönområden, odlingsmöjligheter och mycket mer beroende på de olika behoven och förutsättningarna.

Civilsamhällets aktörer och de boendes engagemang är avgörande men kommunens och polisens arbete är väsentliga delar för att öka tryggheten i och tilliten till samhället. Samarbete och närvaro är två viktiga faktorer för att lyckas. LFI (Läsfrämjandeinstitutet) är ett bra exempel.

Tage Gripenstam,
Centerpartiet, gruppledare

Margarith Aho,
Centerpartiet, kultur och fritidsnämnden

Dela artikeln