Debatt
🕝 1 minuter
"Norberg (V): Bygg en vägtunnel under Södertälje kanal"
Publicerad 17 augusti 2022 08:11
Uppdaterad 1 maj 2024 15:17
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Staffan Norberg, Vänsterpartiet. Foton: Pressbild / Alex Ataseven.

Många Södertäljebor och företag vet vilket kaos som väntar oss när motorvägsbron över Kanalen havererar.

Det har hänt regelbundet genom åren, ibland med tragiska dödsolyckor som följd och det kommer att ske även kommande år. Det om något, vet vi med säkerhet. 

Lösningen är, som alla Södertäljebor och regionpolitiker redan vet, naturligtvis att dagens vägyta omdisponeras till en tunnel under kanalen som gör att vägtrafik, fartygstrafik och pendeltåg/fjärrtåg kan passera Södertälje kanal utan trafikkaos.

”Landets kanske mest trafikerade plats med tusentals passager varje timme”

Vägen är en flaskhals som är landets kanske mest trafikerade plats med tusentals passager varje timme och vår regions största miljöutmaning.

Tyvärr har varken regering eller Region Stockholm förmågan att fatta detta politiska beslut trots all kunskap om alla konsekvenser för Södertälje och landet och trots vetskapen om betydelsen av en tunnel under kanalen och de möjligheter för stadens och regionens planering som en tunnel innebär. 

En tunnel under Södertälje kanal måste uppenbarligen bli en större valfråga i årets val till riksdag och regionfullmäktige om något ska hända. En viktig fråga av nationellt intresse inte bara för oss i Södertälje.

Staffan Norberg (V)

Ledamot och kandidat till Regionfullmäktige i Region Stockholm och tidigare ordf i Stadsbyggnadsnämnden

Dela artikeln