🕝 2 minuter
Nina Baresso och dottern skriver svensk historia
Publicerad 15 november 2023 22:41
Uppdaterad 15 november 2023 22:41

Foto: Shamash Oyal

Nina Baresso, en av Sveriges största basketprofiler, skriver svensk historia tillsammans med sin dotter Kiela. För allra första gången på elitnivå ställdes mor och dotter mot varandra – i Södertälje.

– Du är 17 år och jag 48, säger en glad Nina Baresso när hon under intervjun stolt tittar på sin dotter.

Nina Baresso, född 1975 i Södertälje, har länge varit en lysande stjärna på den svenska basketarenan. Med 14 säsonger i högstaligan, tre SM-guld och proffsspel i Spanien under bältet, har hon cementerat sin status som en av sportens största profiler i Sverige. Idag representerar hon Huddinge Basket och fortsätter att skriva historia inom svensk basket.

Dröm går i uppfyllelse
I en intervju med Sveriges Radio år 2019 uttryckte Baresso sin längtan att spela mot sin dotter Kiela på professionell nivå och spekulerade i att hon behövde spela till 50-årsåldern innan hon kunde lägga skorna på hyllan.

Då var hon 44 år gammal, men nu, fyra år senare, slår drömmen äntligen in.

– Wow, det här är som en dröm. Att det dessutom sker i Södertälje, jag finner inga ord, sa en rörd Baresso till Telgenytt, inför mötet mot dottern.

17-åringen Kiela gör sig redo för en match mot sin 31 år äldre mamma, Nina Baresso. Foto: Shamash Oyal

Matchen i Rosenborghallen under onsdagskvällen blev en minnesvärd tillställning, med en spännande atmosfär och alla ögon riktade mot duellen mellan Nina och Kiela. Det blev inte bara en milstolpe i svensk baskets historia utan också en känslomässigt laddad upplevelse för både mor och dotter.

– Det här är magiskt, hon är ju en legend i sig själv. Att jag möter min egen mamma och en sådan spelare känns fantastiskt, säger SBBK-spelaren, Kiela och fortsätter.

– Mamma har varit min idol genom hela min karriär, och jag strävar efter att bli som hon har varit, säger 17-åringen.

Både Nina och dottern Kiela är fostrade i SBBK och har tidigare spelat med varandra, vilket endast har skett en gång tidigare i svensk baskethistoria. Att mor och dotter ställs mot varandra på professionell nivå har dock aldrig tidigare inträffat – fram till idag.

– Vi skapar baskethistoria här idag. Det finns ingen som har spelat mot sitt eget barn, framförallt inte i Sverige, och att vi är de första som gör det idag, uppväxta i lilla Ronna, känns fantastiskt, avslutar Nina Baresso för att kliva in på plan och värma upp inför matchen.

Kiela och Nina Baresso. Foto: Shamash Oyal

Dela artikeln