Sport
🕝 1 minuter
Nedgrävd stridsyxa - "Enbart fördelar med att vara eniga"
Publicerad 13 augusti 2022 14:09
Uppdaterad 13 augusti 2022 14:31

Kollegorna Alex Ataseven och Shamash Oyal på Telgenytt.

Imorgon väntas en redig folkfest när syskonlagen Assyriska och Syrianska möts i ett spännande derby på Södertälje fotbollsarena.

För redaktionen på Telgenytt ställs kollegorna, och vännerna, Alex Ataseven och Shamash Oyal på vardera sida av läktaren.

Matchen mellan Assyriska och Syrianska väcker, precis som vilket annat derby som helst, starka känslor på bägge sidorna. Precis som det brukar vara på ett Derby.

Men i flera decennier delade känslorna folkgruppen assyrier/syrianer i oundvikliga konflikter, men idag är det andra toner.

– Idag har konflikten gått över till att enbart vara rivalitet på plan och på läktaren, före och efter matchen är vi alla vänner. Efter matchen kan det vara så att någon av oss får vara lite gladare än den andra, säger Shamash Oyal, chefredaktör på Telgenytt.

Alex Ataseven och Shamash Oyal.

Assyrier/Syrianer talar samma språk, har samma kristna tillhörighet, firar högtider tillsammans samt att föreningar har ett bättre samarbete.

– Ingen gynnades av att folkgruppen var splittrad. Tonläget mellan varandra har idag blivit väldigt god och det gör mig oerhört glad att se att vi gör stora framsteg på flera håll, säger Alexander Ataseven, på Telgenytt.

Som gest för vänskapen bytte kollegorna på Telgenytt matchtröjor med varandra, något som hade varit lite svårare för cirka 20 år sedan.

– För 15-20 år sedan skulle många höja på ögonbrynen över att jag som syrian bar en assyriskatröja och vice versa. Givetvis finns det någon enstaka som kommer att göra det nu också, men majoriteten föredrar att blicka framåt och ser enbart fördelarna, säger Alex.

Och Alex får medhåll av sin kollega.

– Jag håller med, enbart fördelar med vara eniga. Stridsyxan grävdes ner för länge sedan. Nu ser vi verkligen fram emot derbymatchen och en härlig stämning, avslutar chefredaktören Shamash Oyal.

Dela artikeln