Uppdaterad 3 september 2024 10:20
Barn under två år bör undvika skärmar helt, och äldre barn bör begränsa sin skärmtid för att minska risken för negativa hälsoeffekter. Det uppmanar Folkhälsomyndigheten i sina nya riktlinjer, som syftar till att främja sömn, fysisk aktivitet och sociala relationer.
I ett nytt initiativ har Folkhälsomyndigheten, på uppdrag av regeringen, utfärdat rekommendationer för att minska barns och ungas skärmtid. Dessa riktlinjer betonar vikten av att skärmanvändning inte får ta över andra viktiga delar av livet, såsom sömn, fysisk aktivitet och social interaktion.
- Rekommendationerna är i första hand ett stöd för föräldrar och vuxna som finns i barnens närhet men också för barn och unga själva. Vi hoppas att det ska bidra till en bättre balans, motverka problematisk användning och vara en hjälp i familjers vardag, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
För små barn, upp till fem år, rekommenderas högst en timme skärmtid per dag, medan barn mellan sex och tolv år bör begränsa sig till en till två timmar. För tonåringar är den rekommenderade maxgränsen två till tre timmar dagligen. För att främja god sömn bör mobiler och surfplattor lämnas utanför sovrummet under natten, och skärmanvändning bör undvikas innan läggdags.
– I våra undersökningar och kunskapsunderlag ser vi att unga har både postitiva och negativa upplevelser av digitala medier. Många av dem känner också oro över hur de påverkas av sin användning, och vill ändra sina vanor vilket vi hoppas kunna hjälpa till med genom rekommendationerna, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Rapporter visar att överdriven skärmtid kan leda till negativa hälsoeffekter som sömnproblem, depressiva symtom och dålig självkänsla. Folkhälsomyndigheten betonar också vikten av att föräldrar aktivt övervakar och diskuterar barnens digitala aktiviteter, samt följer åldersgränser för sociala medier och spel.
Utöver dessa rekommendationer riktar Folkhälsomyndigheten kritik mot techbolag och deras algoritmer, som ofta leder till att barn fastnar i skärmarna och utsätts för skadligt innehåll. Myndigheten har haft omfattande dialoger med både nationella och internationella experter för att säkerställa att riktlinjerna är baserade på aktuell forskning och bästa praxis.
– Det är viktigt att framhålla att även techbolagen behöver verka för att minska risken för negativa hälsoeffekter hos barn och unga som använder deras tjänster. Det är centralt att barnkonventionen genomsyrar alla tjänster så att barns och ungas hälsa och integritet alltid väger tyngre än andra intressen. Det är grundläggande att aktörerna följer befintlig lagstiftning, säger Olivia Wigzell.
Folkhälsomyndighetens råd omfattar alla former av digitala medier som används på fritiden, inklusive sociala medier, videoklipp, dataspel och annan visuell underhållning. Målet är att skapa en tryggare och mer balanserad digital vardag för barn och unga.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar bland annat att:
- skärmar inte används innan läggdags och att mobiler, surfplatta och liknande lämnas utanför sovrummet under natten.
- digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. En tumregel är att små barn 2–5 år använder skärm max 1 timme per dygn, barn 6–12 år max 1–2 timmar, och barn 13–18 år max 2–3 timmar.
- åldersgränser följs för till exempel sociala medier och spel.
- föräldrar aktivt styr vilket innehåll barn tar del av, och samtalar om vad barnen gör på digitala medier samt kommer överens om regler för skärmtid.
- föräldrar tänker på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet med barnet, och barns skärmvanor.
- barn under 2 år i möjligaste mån inte använder skärm.
Fakta: Folkhälsomyndigheten