🕝 1 minuter
MTR:s avtal avslutas i förtid - SJ tar över
Publicerad 1 november 2023 14:54
Uppdaterad 3 november 2023 08:22

Foto: Alexander Isa

Avtalet mellan MTR och SL gällande drift av Stockholms pendeltåg kommer att avslutas tidigare än väntat, redan i mars kommande år. Det meddelar Trafikförvaltningen i ett pressmeddelande.

Sedan MTR tog över pendeltågstrafiken 2016 levererade de god kvalitet fram till för ungefär ett år sedan. Därefter har deras prestationer inte uppfyllt förväntningarna, enligt pressmeddelandet. De främsta orsakerna har varit en omfattande brist på lokförare i hela landet, vilket påverkat pendeltågen, samt underhållsbrister.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Bland annat har MTR har mött stark kritik som arbetsgivare efter beslutet att ersätta över 400 tågvärdar med kameror. Lokförare har också uttryckt oro över minskad säkerhet ombord på pendeltågen på grund av denna avveckling.

– Pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen har det senaste året haft allvarliga störningar i verksamheten. Det här har påverkat våra resenärer mycket negativt. SL och MTR har under lång tid fört en konstruktiv dialog för att lösa problemen men utan kunna finna en gemensam väg framåt. Så nu väljer vi tillsammans att avsluta avtalet, säger David Lagneholm, vd SL och förvaltningschef Trafikförvaltningen.

Avtalet med Region Stockholm inkluderar en option att förlänga avtalet till 2030, enligt Sekotidningen. Men Trafikförvaltningen granskade denna option under våren 2023 och beslutade att inte förlänga kontraktet.

Istället avslutas kontraktet i förtid, men MTR fortsätter att driva pendeltågstrafiken fram till 3 mars 2024. Därefter tar SJ över som operatör.

Dela artikeln