🕝 1 minuter
MTR förlorar pendeltågsavtalet - "Avtalet har brister"
Publicerad 11 maj 2023 01:48
Uppdaterad 11 maj 2023 01:48

Pressbild: SL

SL meddelade under onsdagen att de inte kommer att förlänga pendeltågsavtalet med MTR. Dock kommer de att fortsätta driva pendeltågstrafiken fram till avtalets utgång 2026.

Enligt SL finns det brister i det nuvarande avtalet som påverkar leveransen av tjänsten. De är en anledningarna till varför trafikförvaltningen beslutat att inte förlänga samarbetet med MTR.

– Sett till hela avtalsperioden har pendeltågstrafiken haft en god utveckling sedan MTR tog över 2016. Sedan i höstas har dock problemen varit stora och den utvärdering som vi genomfört visar att avtalet har brister som försämrar leveransen. Därför väljer vi att inte förlänga avtalet, säger David Lagneholm, förvaltningschef vid trafikförvaltningen och vd för SL, i ett pressmeddelande.

Istället inleds nu processen med att upphandla en ny trafikoperatör som ska ta över pendeltågstrafiken när avtalet löper ut 2026.

– Stockholmarna behöver och förtjänar en kapacitetsstark och pålitlig pendeltågstrafik. Vi har i dialog med MTR understrukit vikten av att pendeltågen går stabilt och punktligt, en målsättning vi är helt överens om, säger David Lagneholm.

Dela artikeln