🕝 3 minuter
Mötet mellan NIF och AIK slutade med straffavgörande
Publicerad 21 januari 2024 00:23
Uppdaterad 2 maj 2024 11:14

Foto: Kent Fondelius

Efter att i det senaste fyra matcherna spelat mot topplagen i SSL var det under lördagen dags för NIF att ställas mot AIK i Solnahallen. Det blev en mål snål tillställning som slutade 1-1 efter full tid, där AIK bärgade bonuspoängen på straffar efter en mållös förlängning. 

NIF kom revanschsuget till matchen mot AIK efter den snöpliga förlusten senast hemma mot Pixbo där man föll i slutminuterna. Det syntes tidigt att detta var en match som betydde mycket för båda lagen.

Första perioden dominerades av spel där båda lagen prioriterade mycket eget bollinnehav för att minimera möjligheterna till snabba spelvändningar. Hampus Ahréns avslut på mål central i banan efter dryg sju minuters spel var matchens farligaste så långt. I slutet av perioden öppnar spelet upp lite grann med fler chanser på mål. Efter 19.02 i första perioden får Nykvarn numerärt överläge då AIKs Oskar Hagberg utvisas 2 minuter för slag på klubban.

Nykvarn skapar flera chanser där bl a Jesper Lindström, efter en fin pass från Lucas Rigogiannis, från snävvinkel skjuter tätt utanför, och Oskar Jante i slutsekunderna skjuter från backplats men AIKs målvakt Christian Eddeborn räddar. Första perioden slutar 0-0.

Foto: Kent Fondelius

NIF startar andra perioden i fortsatt spel numerärt överläge möjlighet att ta ledningen i matchen. Jesper Lindström får på nytt möjligheten men utdelningen uteblir. Inledningen på andra perioden påminner om slutet på första perioden med ett lite öppnare spel där lagen utbyter målchanser. Andra perioden liknar i övrigt den första där lagen söker kontroll och mycket eget bollinnehav för att minimera möjligheterna till kontringar. Efter 9.40 in i andra perioden får AIK möjligheten att ta ledningen då NIFs Marcus Jonsson utvisas två minuter. Efter en dryg minuts power play är Hampus Ahrén nära att bryta AIKs bollinnehav men bollen spelas loss och går över till AIKs Liam Åström som med ett direktskott ger AIK ledningen med 1-0. 

Den tredje perioden blir händelserik. Efter de inledande 7-8 minuterna med fortsatt kontrollerat spel ökar Nykvarn farten och trycket mot AIK målet. Forceringen öppnar också upp möjligheter för AIK och snabbt vända spelet och kontra och med knappa 5 minuter kvar har Anders Stefansson chans att utöka AIKs ledning då han två gånger om träffar ribban på målet.

Nykvarn ska dock få utdelning på sin press med 3 minuter kvar. Oscar Janthe får god tid och en öppen yta centralt i AIKs försvar och efter ett inspel av Lucas Rigogiannis placerar han säkert med ett dragskott kvitteringen till 1-1intill AIKs målvakts vänstra stolpe. 

Foto: Kent Fondelius

Matchen slutar 1-1. I förlängningen har lagen flera chanser med avslut på mål. Med dryga minuten kvar av förlängningen får Nykvarn frislag nere i hörnet på AIKs plan halva. Efter en fin kombination av Lucas Rigiogiannis och Marcus Jonsson får Hampus Ahrén möjligheten till ett avslut ute till höger. Direktskottet smiter dock tätt utanför.

Förlängningen slutar mållöst och matchen går till sudden-death avgörande på straffar för att avgöra vilket lag som ska få bonuspoängen. Nykvarns Marcus Jonsson är först ut och söker med snabb dragning åt vänster överlista AIKs målvakt Christian Eddeborn som dock är med på noterna och räddar med sin höger arm. AIKs förste straffskytt är nr 31 Simon Jirebeck.

Nykvarns målvakt Lucas Orrmo är med en benparad nära att bryta AIK forwardens sidledsdragning men bollen rullar ut till höger och Simon kan slå in bollen i mål och därmed 2-1 och bonuspoängen till AIK.

Mathias Larsson Carlander

Dela artikeln