🕝 2 minuter
Misstanke om mutbrott - Fyra personer åtalas
Publicerad 13 januari 2023 19:06
Uppdaterad 14 januari 2023 04:45

Arkivbild

Åtal har väckts mot fyra personer i Södertälje. Tre företagare och en tjänsteman – samtliga står misstänka för mutbrott.

2021 slog polisen och ekobrottsmyndigheten till mot flera mäklare i Södertälje. Året därpå, maj 2022, slog polisen till mot en bostad i Södertälje och grep en företagare efter flera brottsmisstankar. Några dagar senare, den 2 juni 2022, slog polisen till mot en tjänstemannen som misstänkts för mutbrott. Han har varit avstängd sedan dess.

Nu har åklagare väckt åtal mot fyra personer för misstanke om samröre kring mutbrott. Enligt åtalet ska tjänstemannen tagit mutbrott från en av de misstänkta männen i form av padeltider och padelrack till sonen. Enligt uppgifter ska padelracket vara ett skadat exemplar som inte användes och därför gavs bort.

Åklagaren anser att en sådan gåva inte är lämplig samt att tjänstemannen borde uppmanat sonen att lämna tillbaka racket.

Gällande padeltiderna, som inträffade mellan hösten 2019 till sommaren 2021 och hade ett värde av cirka 19.000 kronor, ska tjänstemannen inte ha uppfattat det som muta. Enligt tjänstemannen har han inte spelat för totalbeloppet och att de gånger han spelat har det varit med hans 17-årige son – som även jobbade på padelhallen under den aktuella tiden och menar att det var därför han fick spela gratis.

I en annan åtalspunkt ska sonens klubblag fått sponsring med 10.000 kronor. Enligt en av de åtalade männnen ska de under perioden sponsrat flera ungdomsverksamheter, samt att den påpekade sponsringen ska ha gjorts av en annan kollega.

Tjänsteman åtalas. Misstänkts för att ha tagit emot paddeltider och padelrack.

I bevisningen i mutbrottsärendet lyfter åklagaren, Thomas Forsberg, vid riksenheten mot korruption, sms-konversationer. Bland annat konversationer från 2019 mellan två av de misstänka som förde diskussioner om tjänstemannen.

Åtalet har även uppmärksamts av SvD som varit i kontakt med en av de misstänkta som berättar att han är upprörd över åtalet och tror att han kommer att frias.

”Jag tycker det är så pinsamt att de går ut och gör en rättegång som kommer kosta flera hundra tusen av skattebetalarnas pengar o ändå förlora rättegången i stället för att lägga resurser på viktigare saker som samhället behöver”, skriver han till SvD i ett sms.

Samtliga åtalade nekar till brott. När tingsrättsförhandlingarna inleds har i nuläget inte angetts.

Dela artikeln