🕝 1 minuter
Metin Hawshos motion godkändes - Minnesdag för folkmordet Seyfo
Publicerad 23 november 2021 01:00
Uppdaterad 23 november 2021 01:00

Liberalernas gruppledare, Metin Hawsho. Foto: Shamash Oyal.

Liberalerna i gruppledare, Metin Hawsho, fick i helgen igenom en motion, efter ett landsmöte i Linköping, att utse den 24/4 till en nationell minnesdag för Seyfo och Armeniska folkmordet.

I Turkiet är det ett brott att hävda att ett folkmord har skett, men i Frankrike är den 24 april en nationell minnesdag för folkmordet Seyfo sedan 2019. Snart kan dagen bli en minnesdag även i Sverige.

– Jag har kämpat för den här frågan väldigt länge. Jag är mycket glad och nöjd att ha fått igenom denna viktiga motion, säger Metin Hawsho (L) till Telgenytt.

Gruppledare för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawso, ställde fram en motion om en minnesdag för folkmordet på syrianer/assyrier/armenier/kaldeer och pontiska greker som mördades i nuvarande Turkiet under åren 1915–1918 i helgens landsmöte och fick gehör.

Efter helgens landsmöte och Hawsos godkända motion, kommer nu Liberalerna i sin nationella politik verka för att en minnesdag införs i Sverige, precis som i Frankrike.

I motionen framkommer det att lämpligaste datumet för en minnesdag är den 24 april, just för att det är dagen då folkmordet började.

SENASTE NYTT: Södertäljes partier eniga – 2 miljoner kronor till Seyfo-monument

Dela artikeln