🕝 2 minuter
Marlen Eskander prisas för exemplariska insatser
Publicerad 12 oktober 2022 11:44
Uppdaterad 13 oktober 2022 21:57

Foto: Privat.

Hon har hjälpt barnen i Södertälje att nå nya höjder. Hon var delaktig när Läsfrämjarinstitutet nominerades i fjol till kommunens Hållbarhetspris och nu står det klart att hon tilldelas hedersutmärkelsen ”Alfons-Bokalen.

Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet, belönas för sina föredömliga insatser inom barnkulturen.

För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda”, lyder motiveringen.

– Jag är innerligt glad och överväldigad för Alfons-Bokalen. Alfons Åberg har gett mig många fina lässtunder med mina barn och fått oss att reflektera. Alfons är nog en liten filosof och hans nyfikenhet kan ta oss till oanade platser. Jag önskar också att alla barn skulle få ha Alfons pappa i sitt liv – och världsplåster till världens alla barn, säger Marlen Eskander, grundare av Läsfrämjarinstitutet. 

Alfons-Bokalen är ett pris som instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och bokförlaget Rabén & Sjögren vid tjugoårsjubileet av den första boken om Alfons Åberg år 1972.

Marlene Eskander, verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet. Pressbild.

”Marlen Eskander grundade Läsfrämjarinstitutet 2015 med målet att genom läsning öka språkförståelsen hos barn som en viktig del i integrationen. När hon själv kom till Sverige som 14-åring förstod hon snabbt att språk är makt, och att just läsning och kulturupplevelser är en viktig grundsten för att närma sig det. Hos Läsfrämjarinstitutet får barn och deras medföljande vuxna vara med i interaktiva och medskapande läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka.”, skriver Norstedts Forlagsgrupp i ett pressmeddelande.

Nu prisas Eskander för sitt arbete med läsning för integration hos barn, unga och deras vuxna. Ett pris hon med delar med Läsfrämjarinstitutet och alla sina medarbetare.

– Jag har världens bästa medarbetar som skapar magi varenda dag. Utan varenda en av dem vore detta inte möjligt, säger Marlene Eskander till Telgenytt.

I år det exakt 50 år sedan Alfons Åberg grundades och firas med ett 50-årsjubiluem i Malmö.

Tidigare pristagare:

  • 1992 Suzanne Osten
  • 1995 Erik Haag
  • 1997 Thomas Tidholm och Anders Alnemark
  • 2002 Pytte Ravn
  • 2008 Tobbe Trollkarl
  • 2013 Nassim Al Fakir
  • 2014 El sistema
  • 2017 Ayla Kabaca

Dela artikeln