🕝 2 minuter
Mariekällskolan utmärker sig - igen
Publicerad 4 maj 2023 20:13
Uppdaterad 4 maj 2023 20:21

Lärarna på Mariekällskolan. Från vänster, rektor Lena Youssef, Dragana Cvijetic, Alexandra Noyan, Manuela Vikman, Kristina Racho, Anaga Kamal Hagblom och Lina Shaid. Foto: Alexander Isa.

Lärarbehörigheten i Södertälje kommun har nått sin högsta nivå på åtta år och Mariekällskolan leder vägen med en ökning från 56 till 74 procent behöriga lärare på tre år.

– Vi har verkligen gjort en resa när det gäller lärarbehörigheten och det känns självklart väldigt roligt att vi har kunnat öka så mycket. Samtidigt kan det bli ännu bättre. Vi har obehöriga lärare på skolan idag, men flera av dem studerar till att bli behöriga vilket vi stöttar dem i. Målet är såklart att ha 100 procent behöriga lärare på skolan, säger rektor Lena Youssef till Södertälje kommun.

Skolverkets nya statistik visar en positiv trend för lärarbehörigheten i kommunen, men på Mariekällskolan har de även, förutom lärarbehörigheten, också höjt elevresultaten. I fjol hade årskurs 9 på skolan en behörighet för högre studier med hela 91,6 %, betydligt högre än andra skolor i Södertälje. Något som Telgenytt tidigare skrivit om.

Lena Youssef, rektor på Mariekällskolan. Foto: Alexander Isa.

Skolverkets statistik visar även att lärarbehörigheten i Södertälje kommun har ökat fyra år i rad och till den högsta nivån på över åtta år. Idag rankas kommunen som nummer 164 av 290 kommuner när det gäller lärarbehörighet. Mariekällskolan har uppnått imponerande resultat genom att höja andelen behöriga lärare från 56 till 74 procent under de senaste tre åren.

– Delaktighet och engagemang är ledord här och det finns ett mod kring att hitta kreativa lösningar med fokus på elevernas bästa. Vi har blivit bättre på att organisera så att rätt behörighet och kompetens är på rätt plats och vi lägger mycket tid på gemensamma diskussioner, att analysera och hitta bra lösningar och effektiva arbetssätt, säger Lena Youssef, rektor på Mariekällskolan.

Statistiken från Skolverket visar att positiva förändringar kan åstadkommas när skolor och kommuner satsar på att höja lärarbehörigheten.

Läs även: – Behöriga lärare ökar i Södertälje – Högsta på åtta år

Dela artikeln