🕝 1 minuter
Man friades från spädbarnsdöd - Får en kvarts miljon kronor
Publicerad 29 juli 2023 12:21
Uppdaterad 29 juli 2023 12:21

Arkivbild

Sommaren 2022 avled ett spädbarn i Trosa. Pappan, en 25-årig man och skriven i Järna, åtalades för synnerligen grov misshandel men friades från misstankarna. Nu beviljas mannen fler hundratusen i ersättning för tiden han satt frihetsberövad.

Efter att ha blivit friad från anklagelserna om att ha skakat sitt spädbarn till döds ansökte pappan från Järna om ersättning från staten för den tid han satt frihetsberövad. Mannen åtalades för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död efter att ha blivit anklagad för att ha orsakat sitt spädbarns död i juli 2022.

Efter att ha suttit frihetsberövad från juli 2022 till februari 2023 friades pappan av Nyköpings tingsrätt den 3 mars 2023. Åklagarens bevisning ansågs inte kunna styrka att barnets skador berodde på att pappan hade skakat det.

– Tingsrätten har bedömt att den skadebild barnet haft tillsammans med det som i övrigt har kommit fram i målet inte innebär att det är bevisat att mannen har skakat barnet, sade rådmannen Maria Böös i ett pressmeddelande.

Pappa ansökte om en ersättning på 500 000 kronor för den tid han satt frihetsberövad på grund av den felaktiga anklagelsen, men beviljas nu hälften av beloppet. Justitiekanslern, JK, har beslutat att bevilja mannen totalt 250 000 kronor i ersättning för den tid han satt frihetsberövad. Enligt JK har mannen rätt till ett högre belopp än normalt eftersom lidandet av att ha varit misstänkt för brott på ett närstående barn bedöms ha varit mer påtagligt än annars.

Dela artikeln