🕝 1 minuter
LSS-boende för barn stängs ner med omedelbar verkan
Publicerad 16 maj 2023 16:39
Uppdaterad 16 maj 2023 16:40

Bild: Pixabay

IVO, inspektionen för vård och omsorg, har beslutat att omedelbart återkalla tillståndet för ett antroposofiskt LSS-boende för barn i Järna, Stiftelsen Mora Parks Läkepedagogiska institut. Beslutet har tagits på grund av allvarliga brister i omvårdnaden av barnen som har konstaterats av myndigheten

Beslutet kommer efter upprepade incidenter av våld mellan barn, olämpligt beteende från personalen och andra allvarliga missförhållanden som utgör en fara för barnens fysiska och psykiska hälsa.

En av de dokumenterade händelserna involverade en personal som trotsade vårdpersonalens anvisningar och avvek med ett barn från sjukhuset, trots att barnet hade en venkateter kvar i armen och saknade kläder på underkroppen. Ytterligare incidenter inkluderade att personalen stängde in ett barn i ett rum, hotade ett annat barn och sedan körde iväg med barnet i sin bil, trots att barnet skulle ha åkt till skolan.

IVO framhåller också att personalen på boendet saknar nödvändig kompetens för att hantera barnen på ett adekvat sätt. Detta har resulterat i att barnen har farit illa vid flera tillfällen.

Utredningar genomförda av verksamheten själv har visat att personalen använder bestraffningsmetoder. Beslutet att stänga ner boendet sker utan att huvudmannen har fått möjlighet att åtgärda bristerna och enligt IVO lever inte boendet upp till barnkonventionen.

(Annonslänk)

Dela artikeln