Debatt
🕝 1 minuter
"Lotta Halvardsson Ekdahl - Håller föreläsning om att rädda liv"
Publicerad 11 oktober 2021 02:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:18
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Att rädda liv – En föreläsning om det medmänskliga samtalet.

Gnesta kommun – Höstens föreläsningar om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är vår nya stora folksjukdom. Över hälften av alla sjukskrivningar är kopplade till olika psykiatriska diagnoser eller tillstånd. Att ohälsan ökar märks inte bara hos vården eller Försäkringskassan. Alla berörs. Det handlar inte om siffror utan om människor. Det kan vara en vän som mår dåligt. Eller en granne. Eller en familjemedlem. Det kan också vara du själv som mår dåligt.

Men hur bemöter man någon som mår dåligt? Vad kan man göra om man är rädd att någon har självmordstankar? Finns det något man inte ska göra? Vad törs man säga?

Av rädsla för att säga eller göra fel gör man ofta inget alls. Det är fullt förståeligt men samtidigt är det just det som är farligt. Vi behöver våga prata om hur vi mår och vi behöver agera om vi får veta att någon behöver stöd. Kunskap räddar liv.

Under den här föreläsningen kommer du att få fakta om psykisk ohälsa och suicid. Du kommer att få en bild av hur situationen ser ut i Sverige inom det här området. Vi kommer också att prata om vilka myter det finns kring självmord/suicid.

Och – viktigast av allt – du kommer få med dig konkreta verktyg som du kan använda i samtal. Det gör dig tryggare och kommer att göra att du vågar prata med någon du är orolig för.

Tid: Föreläsningen börjar klockan 19.00 och slutar 20:30. Det är gratis att delta.
Plats: Träffpunkten i Gnesta.
Anmälan: Mejla till [email protected] – Senast 12 oktober.

Dela artikeln