🕝 3 minuter
Livsfarliga gaser spreds i bostad när barn låg och sov
Publicerad 7 maj 2023 17:15
Uppdaterad 8 maj 2023 10:43

Foto: Privat.

En elsparkcykel i familjen Varlis hem orsakade en dramatisk händelse när den plötsligt exploderade och utsöndrade osynliga och livsfarliga gaser. Nu vill de varna andra föräldrar om riskerna med exploderande litiumjonbatterier och uppmanar till försiktighet vid laddning av elprylar – särskilt under kvälls- och nattetid.

Marinos Varli, åtta år gammal, var ivrig över att äntligen kunna köra sin elsparkcykel igen efter vintern. Men vid laddning uppstod en livsfarlig situation.

Det var under tisdagskvällen som elsparkcykeln stod på laddning i hallen precis bredvid ytterdörren, med köket i anslutning. Storebrodern Cristiano, 15 år, befann sig i köket bara några meter från sparkcykeln när han åt sin kvällsmat efter fotbollsträningen samtidigt som hans småsyskon sov på övervåningen och föräldrarna befann sig i vardagsrummet.

Helt plötsligt inträffade en hög explosion och familjens 15-åring kunde samtidigt se hur sparkcykeln blixtrade till och började spruta massvis med rök när han vände på blicken. Ytterligare två höga smällar följde varpå föräldrarna varnades högljutt. När de rusade in i hallen möttes de av en brinnande elsparkcykel och en tjock, illaluktande rök.

Familjens elsparkcyckel. Bild: Privat

Eftersom sparkcykeln stod precis vid ytterdörren och blockerade utgången vågade ingen närma sig den – oroliga för att elden skulle sprida sig. Innan föräldrarna hann tänka klart agerade 15-åringen Christiano blixtsnabbt. Han sprang ut på grannarnas altan i bara t-shirt och shorts, gick runt till radhusets framsida och låste upp dörren utifrån. När detta var gjort tog fadern tag i elsparkcykeln och slängde ut den.

Kvar efter den brinnande elsparkcykeln återstod en svart fläck på golvet och en illande doft som spred sig i familjens radhus.

– Både ytterdörr, balkong och alla fönster öppnades för att vädra, men lukten blev ännu starkare och det blev outhärdligt. När lukten nådde barnens sovrum som låg och sov på övervåningen bestämde vi oss för att ringa 114 14 för att fråga om råd, säger mamman Stephanie Varli till Telgenytt som förklarade tydligt att det inte brann längre.

Men faran var långt ifrån över.

Platsen i hallen där elsparkcykeln exploderade. Bild: Privat

– Larmcentralen bad oss omedelbart att lämna bostaden och tillkallade snabbt ambulans och brandkåren. Vi var helt omedvetna om faran om som följer med batterier som exploderar. Det här måste allmänheten veta om säger mamman Stephanie Varli till Telgenytt.

När räddningstjänsten och ambulanspersonalen anlände agerade de omedelbart och eskorterade familjen till en säkrare plats där deras hälsotillstånd undersöktes och de försetts med syrgasmasker.

Efter incidenten fördes hela familjen till Huddinge sjukhuset där de genomgick hälsokontroller och blev utskrivna tidigt på onsdagsmorgonen klockan 05:00, drygt sju timmar efter incidenten. Tyvärr var det inte möjligt för dem att återvända tillbaka till sitt hem på grund av de farliga gaserna som frigjordes.

Bostaden har därför avspärrats och kommer att behöva saneras och för tillfället bor familjen hos anhöriga och väntar på klartecken för att kunna återvända. Nu vill familjen sprida medvetenhet om de faror som följer med batterier som exploderar.

– Batterier i elsparkcyklar, telefoner, och andra elektroniska enheter kan bli farliga om de exploderar. Vi var fullständigt ovetande om riskerna och de gaser som avges vid batteriexplosioner. Det är av största vikt att sprida denna information till allmänheten så att de kan vara medvetna om dessa faror, avslutar Stephanie Varli.

Enligt Varli har bolaget som ursprungligen sålde elsparkcyklen försatts i konkurs, men märket (Denver) säljs fortfarande av andra leverantörer.

Familjens 15-åring, Christiano Varli, vårdades av ambulanspersonal. Bild: Privat.

Läs även: – Faran med elsparkcyklar – Det här behöver du veta

Dela artikeln