🕝 1 minuter
Lina Axelsson Kihlbom - Från rektor i Södertälje till skolminister
Publicerad 1 december 2021 01:00
Uppdaterad 1 december 2021 01:00

Foto: Creative Commons.

Hon är utbildad jurist, gått rektorsutbildning vid Stockholms universitet och skolledarutbildning vid Rektorsakademien i Stockholm samt talar flytande tyska, franska, spanska, engelska och svenska.

51-åringen Lina Axelsson Kihlbom, rektor för Ronnaskolan i Södertälje, blir skolminister och är den första ministern som har genomgått en könskorrigering.

– Kan jag vara en förebild för andra så är jag det och jag tror att transpersoner är det nya normala på olika sorters roller i samhället, säger Lina Axelsson Kihlbom till DN.

Lina Axelsson blev uppmärksammad i TV-serien ”Rektorerna” där hon lyckades vända en negativ trend för Ronnaskolan i Södertälje. Hon lyckades vända en dåliga utvecklingen i en skola som kännetecknades för att vara stökig med elever med hög frånvaro och dåliga betyg.

2015 släppte hon även boken ”Kommer du tycka om mig nu”, skrivit även böckerna ”Våga leda skolan” och ”Ingen vet egentligen vem jag är”

Boken ”Kommer du tycka om mig nu” är en ärlig självbiografisk berättelse och en gripande historia om uppvaknande, identitet och förändring. I boken berättar hon om sin resa att födas i en mans kropp och genomgå ett könsbyte.

Boken släpptes 2016 och 2018 berättade hon i en intervju hur hon i tidig ålder upptäckte att hon hamnat fel.

– Jag var nog inte mer än tre år när det blev tydligt för mig att jag hamnat fel. Det finns bilder på mig där jag som liten står naken i mammas högklackade och en rosa behå, sa hon till tidningen Icakuriren.

Under tisdagen, den 30 november, blev hon ny skolminister på utbildningsdepartementet och uppmärksammas stort sina framgångar och för att vara den första ministern som har genomgått en könskorrigering.

Dela artikeln