Uppdaterad 22 maj 2025 11:30

Södertälje kommuns beslut att bevilja bygglov för två nya bostadshus i Viksberg upphävs av Länsstyrelsen. Orsaken: byggplanerna bedöms hota riksintresset för kulturmiljön kring Viksbergs säteri och Mälarlandskapet.
I januari 2024 beviljade stadsbyggnadsnämnden i Södertälje bygglov för två enbostadshus med garage i Viksberg, ett område beläget intill det historiskt betydelsefulla Viksbergs säteri.
Anmälaren uppger att fastighetsägarna till Viksbergs Säteri, som haft fastigheten i över 20 år, genomfört en påverkanskampanj riktad mot politiker och tjänstemän i stadsbyggnadsnämnden. Enligt anmälan ska grupper av politiker ha bjudits in till byggplatsen av de berörda familjerna, vilket väcker oro för att vedertagna riktlinjer riskerar att åsidosättas.
Anmälaren varnar för att detta kan skapa ett prejudikat där personliga kontakter och politisk påverkanges företräde framför etablerade principer i beslut av känslig karaktär.

Nu har Länsstyrelsen i Stockholms län upphävt beslutet efter en överklagan – med hänvisning till att byggnationen strider mot bestämmelser i miljöbalken och plan- och bygglagen.
Det aktuella området omfattas av riksintresse för kulturmiljövård (K 40) enligt kommunens översiktsplan, och utgör en del av det äldre Mälarlandskapet med säteri, jordbruksmark och vattenkontakt. Länsstyrelsen anser att en etablering av nya bostäder inom området skulle innebära en påtaglig skada på riksintresset, då det förändrar helhetsbilden och det historiska sambandet mellan säteriet och Mälaren.
Myndigheten konstaterar även att kommunen inte har visat att platsen är lämplig för ytterligare bebyggelse enligt kraven i 2 kap. 6 § plan- och bygglagen. Samtidigt saknas tillräckliga skäl för att tillåta avsteg från det strandskydd som också gäller i området. Enligt Länsstyrelsen har inte heller någon särskild dispens från strandskyddet beviljats.
Länsstyrelsen anser att de allmänna intressena för att bevara kultur- och naturmiljövärden väger tyngre än de enskilda intressena att uppföra nya bostäder. Beslutet innebär att bygglovet upphävs i sin helhet och att kommunen inte haft rättsligt stöd för sitt tidigare beslut.
Berörda parter har nu möjlighet att överklaga Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen inom föreskriven tid.