Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Länsstyrelsen godkänner utökad skyddsjakt på dovhjort
Publicerad 19 mars 2024 06:00
Uppdaterad 18 mars 2024 18:32

Foto: Pexels

Länsstyrelsen reviderar sitt tidigare beslut och tillåter nu en utökning av skyddsjakt på dovhjortar för att minska skador på grödor i Nykvarn och Södertälje kommun.

Länsstyrelsen har ändrat sitt beslut från den 7 november 2023, vilket innebär en utökning av skyddsjakten med ytterligare 25 dovhjortar, specifikt hindar och kalvar. Detta justerade tillstånd gör det möjligt för totalt 60 dovhjortar att fällas fram till den 31 mars 2024 på flera fastigheter i Nykvarn och Södertälje kommun.

(Annonslänk)

Beslutet, som omprövades efter en ansökan från berörd part på grund av fortsatt höga skador på grödor, grundas på rapporteringen av de redan fällda 32 dovhjortarna och de framgångsrika åtgärderna under skyddsjakten. Trots användning av skrämselmetoder, som fyrverkerier och stängsel, kvarstår behovet av ytterligare avskjutning.

Länsstyrelsen bedömer att den utökade kvoten inte kommer att överstiga det antal som krävs för att skadorna på grödor ska minska under tillståndsperioden, och understryker att dovhjortsstammen bör regleras under ordinarie jakttid på dagtid. Det nya beslutet gäller omedelbart och inkluderar ett förbehåll att det kan återkallas om det finns särskilda skäl.

Dela artikeln