Uppdaterad 13 september 2024 17:15
Södertälje sticker ut som en av de långsammaste kommunerna när det gäller plan- och bygglovsprocesser för bostadsbyggande i Sverige. Detta visar en ny rapport från Nationellt Ledtidsindex 2024.
Södertäljes plan- och bygglovsprocesser tar längre tid än i många andra svenska kommuner, vilket påverkar både byggtakten och kostnaden per lägenhet negativt. Det visar den senaste rapporten från Nationellt Ledtidsindex 2024.
Södertälje kommun hamnar på botten i mätningen av bygglovsprocessernas effektivitet för medelstora kommuner. Enligt Nationellt Ledtidsindex 2024 tar hela processen, från detaljplan till byggstart, i genomsnitt 5,2 år. Detta kan jämföras med Västerås och Gävle där motsvarande processer tar 3,5 år. Den långsamma handläggningen bidrar inte bara till längre väntetider, utan också till betydligt högre kostnader.
I Södertälje uppgår kostnaden per nybyggd lägenhet till 198 587 kronor, mer än tre gånger så mycket som i Västerås, där kostnaden ligger på 60 035 kronor per lägenhet. Detta gör Södertälje till en av de minst kostnadseffektiva kommunerna i hela landet när det gäller bostadsbyggande.
Ledtiderna i byggprocesser behöver kortas för att inte bromsa bostadsbyggandet, enligt Anna Broman, näringspolitisk expert på Byggföretagen. Hon pekar på att skillnaden mellan en ledtid på 4,7 år, som är genomsnittet idag, och en mer rimlig tid på 2,5 år innebär att över 4 000 färre bostäder kunnat byggas.
- Sverige har inte råd med ett sådant resursslöseri, säger hon.
Nationellt Ledtidsindex visar också att valår ofta leder till längre ledtider, vilket förvärrar situationen.
Bakom rapporten står Byggföretagen, Fastighetsägarna och initiativet "Bygg i Tid". De pekar på att långsamma processer, ökade utredningskrav och ineffektiv samverkan med myndigheter bidrar till Södertäljes låga betyg. Kommunen får endast 46 av 100 möjliga poäng i mätningen – en av de lägsta siffrorna bland Sveriges medelstora kommuner.
Samtidigt visar rapporten att kommuner som Trosa, Karlstad och Västerås har mycket effektivare processer och därmed högre bostadsbyggande.
- Tillståndsprocessernas effektivitet har betydande påverkan och just ledtider kan lokala beslutsfattare göra något åt. Vi gratulerar Trosa, Karlstad och Västerås, och hoppas att fler kommuner inspireras av deras kvalitets- och resultatmedvetna arbete, säger Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid.