🕝 1 minuter
Lång väntetid i flera kommuner för skuldrådgivning
Publicerad 12 maj 2023 10:47
Uppdaterad 12 maj 2023 10:47

Foto: Alexander Isa

Flera kommuner uppfyller inte rekommendationen för väntetiden för ett första bokat enskilt möte. Det menar Konsumentverket som kartlagt flera Stockholmskommuner.

Skuldrådgivning kan vara en avgörande faktor för personer som kämpar med ekonomiska problem, men väntetiden för att få rådgivning är mer än tre månader i vissa kommuner.

– Det kan finnas naturliga förklaringar till varför väntetiderna är långa, men alldeles oavsett är det viktigt att de som är i en ekonomiskt svår situation får snabb och kvalificerad hjälp, säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Snabbast är Nynäshamn som erbjuder hjälp samma vecka, medan i personer i Järfälla får vänta i cirka 13 veckor för skuldrådgivning. I Södertälje ligger väntetiden på cirka två veckor och är också en av kommunerna som uppfyller rekommendationen för kommunernas budget- och skuldrådgivning.

Den närmaste tiden väntas även allt fler människor behöva ekonomisk rådgivning på grund av högre levnadskostnaderna och stigande räntorna.

– Det stöd som ges av den kommunala budget- och skuldrådgivningen är många gånger avgörande för den enskilde och dennes familj och av betydelse även för samhället, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

(Annonslänk)

Dela artikeln