🕝 1 minuter
Kvinna avled efter förlossning - Södertälje Sjukhus: "Tragisk händelse"
Publicerad 27 januari 2022 01:00
Uppdaterad 27 januari 2022 01:00

Sommaren 2021 försämrades en kvinna så allvarligt efter sin förlossning att hon lades in på intensivvården där hon senare avled.

Nu väljer sjukhuset att anmäls sig själva till IVO, inspektionen för vård och omsorg då man anser att kvinnans liv gick att rädda.

Enligt sjukhuset avled kvinnan på grund av havandeskapsförgiftning som påverkade blodkärlen och orsakade högt blodtryck.

– Vi hade kunnat vara mer aggressiva genom att sänka blodtrycket och fört henne till intensivvårdsavdelningen tidigare i förloppet. Vi är otroligt ledsna för det här och lider med hennes anhöriga, säger Henrik Överödder, verksamhetschef för VO kvinnor-barn på Södertälje sjukhus till SVT.

Det var under förlossningen som sjukhuset upptäckte att kvinnan led av havandeskapsförgiftning. Hon behandlades och skickades hon hem, men kort därefter återvände hon med hög feber och höga infektionsvärden.

Sjukhuspersonalen befarade då att kvinnan drabbats av en infektion i livmodern och satte igång en behandling.

Till en början blev hon bättre, men kort därefter försämrades hennes tillstånd så allvarligt att hon las in på intensivvården där hon senare avled.

– En mycket ovanlig och tragisk händelse. Jag vill förtydliga att vi inte ser att dödsfallet beror på en enskild medarbetares misstag. Det är orsakades av en kedja av olyckliga omständigheter och felbeslut, säger Henrik Overödder verksamhetsansvarig förlossning på Södertälje sjukhus till Sveriges Radio.

I förebyggande syfte har sjukhuset infört nya rutiner för övervakning och behandling av patienter med havandeskapsförgiftning.

Dela artikeln