🕝 1 minuter
Kustbevakningen: -"Oljeutsläppet i Mälaren under kontroll"
Publicerad 16 november 2021 01:00
Uppdaterad 16 november 2021 01:00

Foto: Kustbevakningen.

Tidigt på måndagsmorgonen upptäcktes ett oljeutsläpp i Underåsviken norr om Södertälje.

Kustbevakningen åkte snabbt till platsen med två fartyg och ett flyg för att kartera utsläppets spridning och påbörja begränsande åtgärder.

Vid 13:30-tiden dag meddelade kustbevakningen att man vallat in oljan och att sanering pågår. Just nu befinner man sig på platsen och pumpar upp oljan med sugbilar.

– Vi har flugit över området under förmiddagen och ser ingen olja utanför våra länsor. Det finns därmed inte längre något akut hot mot dricksvattenproduktionen i Mälaren, säger räddningsledare Jonas Holmstrand, i ett pressmeddelande.

– Tack vare att vi snabbt länsade in oljan har närmiljön skyddats från föroreningar samtidigt som vattenverken kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Jonas Holmstrand. som arbetat intensivt med förhindra oljans spridning

I samband med oljeutsläppet har förundersökning om en misstänk miljöbrott inletts och leds av Kustbevakningens förundersökningsledare.

– Med tanke på sekretess kan vi inte säga mer i nuläget än att flera utredningsåtgärder har vidtagits, berättar Jonas Holmstrand. Vi har läget under kontroll för tillfället men är beredda att agera om förutsättningarna skulle förändras avslutar han.

Enligt kustbevakingen har man ingen tidsprognos för när insatsen avslutas utan befinner sig på platsen tillsvidare.

”Uppskattningsvis har cirka 50 kubikmeter oljeblandat vatten sanerats med hjälp av sugbilar från en privat aktör. Det finns i nuläget ingen prognos över hur länge saneringsarbetet kommer att pågå.” skriver kustbevakningen i pressmeddelandet.

Dela artikeln