🕝 1 minuter
Kritik mot kommunens val av konstnär för Seyfomonument - "Upprört folk"
Publicerad 10 maj 2022 02:00
Uppdaterad 10 maj 2022 02:00

Under flera år har representanter från kristna minoriteter försökt få till ett Seyfomonument och 2021 beslutade Södertälje kommun att uppföra monument.

Nu går planeringen in i nästa etapp där kommunen valt tre kandidater för att uppföra konstverket, men en av kandidaterna anses vara olämplig på grund av sin etnicitet enligt redaktören på Assyria TV.

Dikran Ego, redaktör på Assyria TV, riktar kritik mot kommuns val av kandidater enligt SVT. Detta då en av de tre som är aktuell att uppföra verket har kurdisk ursprung.

– Vi är väldigt ödmjuka i den här komplexa frågeställningen. Vi vill inte att konstnären eller verket ska skapa felaktiga signaler till folkgruppen, säger Maria Lindeberg kultur- och fritidschef till SVT.

År 1915 mördades omkring 1,5 miljoner kristna, däribland assyrier, armenier, syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Osmanska riket, nuvarande Turkiet.

Osmanska regeringen och kurder anses vara delaktiga i folkmorden i nuvarande Turkiet 1915. Av den anledning anses inte att kandidaten med kurdisk ursprung vara lämplig för uppgiften enligt Dikran och menar att det upprört folkgruppen.

– Att kommunen inte har tagit hänsyn till det här är det som upprört folk, säger Dikran Ego på Assyria TV till SVT.

Vart Seyfomonument kommer att placeras i Södertälje är ännu oklart, men tidigare förslag har varit Stora Torget och Stadsparken.

Dela artikeln