🕝 2 minuter
Krisgrupp inkallas efter dödligt mpox-fall bekräftats i Sverige
Publicerad 16 augusti 2024 18:00
Uppdaterad 16 augusti 2024 20:07
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Creative Commons.

Regeringen har kallat in sin krisgrupp efter att ett första fall av den mer smittsamma och dödliga varianten av mpox bekräftats i Sverige. Denna variant, tidigare känd som apkoppor, anses vara farligare än den tidigare versionen som spridits sedan 2022.

Efter att ett fall av den smittsamma sjukdomen mpox, tidigare kallad apkoppor, har bekräftats i Sverige, har regeringen snabbt kallat in sin interna krisgrupp för att hantera situationen.

– Det rör sig om en person som har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning av mpox klad I. Personen i Sverige som har bekräftats vara smittad har fått vård och förhållningsregler, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Krisgruppen, kallad GSS (Gruppen för strategisk samordning), leds av statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare Johan Stuart, enligt uppgifter från Svenska Dagbladet. Flera departement har också kallats in för att samordna åtgärder mot smittan.

Utbrottet i Sverige sammanfaller med en varning från European Infection Control Agency (ECDC), som höjt risknivån för mpox i Europa. ECDC har nu klassat risken för befolkningen i stort som "måttlig" och uppmanar länder att noggrant övervaka turister som återvänder från drabbade områden.

Den variant som nu sprids, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än klad 2, som spreds i Sverige under 2022. Enligt Pamela Rendi Wagner, chef på ECDC, måste Europa vara förberett på fler fall, särskilt med tanke på de nära banden mellan Europa och Afrika, där smittan har spridit sig kraftigt.

Dessutom har WHO utlyst ett internationellt hälsonödläge med anledning av spridningen i flera afrikanska länder. Detta innebär att akuta åtgärder kan införas för att begränsa smittspridningen.

– Situationen utgör ett internationellt hälsonödläge. Risken för ytterligare spridning, bortom Afrika, är väldigt oroande, sade Tedros Adhanom, WHO-chefen, på en presskonferens, enligt tidningen AFP.

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom, och Sverige har beredskap för smittskyddsåtgärder som smittspårning, testning och tillgång till vaccin och antivirala läkemedel. Tidigare har cirka 300 fall konstaterats i Sverige, alla kopplade till virusvarianten klad IIb.

- Det här fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder i sig, men vi tar utbrottet av mpox klad I på stort allvar. Vi följer det noga och bedömer löpande om nya åtgärder behövs, säger Magnus Gisslén.

Dela artikeln