🕝 1 minuter
Krafttag för att stoppa gängens rekrytering av unga barn
Publicerad 2 mars 2023 06:00
Uppdaterad 1 mars 2023 23:24

Arkivbild

Varje barn som lockas in i gängkriminalitet har en äldre kriminell person bakom sig. Det menar Södertäljepolisen som, tillsammans med civilsamhället, kraftsamlar för att stoppa gängens rekrytering av unga barn.

– Det börjar inte med att en ung person osäkrar ett skjutvapen, det börjar långt tidigare, säger förundersökningsledaren Calle Kos vid Södertäljepolisen.

Varje sten behöver vändas i kampen mot gängen – inte enbart i Södertälje. Att framför allt stoppa nyrekryteringen av unga är något som polisen i Södertälje aktivt arbetar med i förebyggande syfte.

Enligt polisen utnyttja de kriminella gängen minderåringar för att bland annat genomföra deras arbete, som exempelvis att flytta, gömma eller sälja narkotika – det kan gå så långt att de skjuter någon. Då dessa barn är yngre än 15 år kan de inte dömas för brott enligt straffmyndighetsåldern och dessutom kontrolleras de inte av polisen på samma sätt som gängmedlemmarna själva gör. 

Nu kraftsamlar polisen för att stoppa gängens nyrekrytering. Bland annat tar de emot tips om man misstänker att någon är på väg in i kriminaliteten.

”Varje barn räknas. Inget barn föds kriminellt, även om det kan vara så att en del växer upp i en kriminell miljö. Tillsammans kan vi vända utvecklingen.”, skriver Södertäljepolisen.

Dela artikeln