Uppdaterad 26 april 2025 08:00

Kommunerna runt Mälaren trappar upp samarbetet för att bekämpa organiserad brottslighet – med ökad samverkan och nya lagverktyg i ryggen.
Södertälje och flera andra kommuner i Mälardalsområdet samlades nyligen i Enköping för ett gemensamt chefssamråd inom satsningen ”Mälarkommuner mot organiserad brottslighet”. Träffen var en uppföljning på den stora konferens som Södertälje arrangerade för drygt ett år sedan.
På plats fanns deltagare från Södertälje, Nykvarn, Strängnäs, Eskilstuna, Enköping och Västerås tillsammans med polischefer på både lokal och regional nivå. På agendan stod bland annat hur den förbättrade samverkan kan stärkas ytterligare, samt hur nya lagändringar kan användas som verktyg i arbetet mot brottslighet.
- Det här är ett unikt samarbete i Sverige. Den organiserade brottsligheten har inga kommungränser och därför krävs ett bredare samarbete mellan oss myndigheter, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör i Södertälje kommun.

En av de största förändringarna är den nya lagen som trädde i kraft den 1 april 2025, som innebär att kommuner och regioner nu är skyldiga att lämna ut uppgifter till brottsbekämpande myndigheter. Lagen ses som ett viktigt steg för att kunna agera mer kraftfullt mot kriminella nätverk.
Regionpolischef Ulf Johansson från Region Mitt betonade att samverkan redan gett tydliga resultat, särskilt när det gäller att minska antalet skjutningar.
Samtidigt fortsätter arbetet för sunt samhällsbyggande. Södertälje har varit drivande i utvecklingen av en checklista, inspirerad av Ekobrottsmyndigheten, som ska hjälpa kommuner att identifiera och undvika oseriösa fastighetsaktörer – ett initiativ som även väckt intresse bland de 26 kommunerna i Stockholms län.
Checklistan hjälper kommunerna att göra mer noggranna bedömningar i fastighetsaffärer och därmed minska risken för bland annat penningtvätt och felaktig användning av skattemedel.
Under perioden 2024–2027 arbetar kommunerna inom samarbetet vidare i olika arbetsgrupper, med fokus på områden som miljöbrott, tillsyn, försörjningsstöd och vård och omsorg. Målet är att långsiktigt utveckla konkreta metoder för att förebygga, stoppa och försvåra organiserad brottslighet som påverkar både kommuner och deras invånare.