Uppdaterad 6 september 2024 19:39
Campus Telge – En skola som matchar behovet på arbetsmarknaden med utbildning. Det är inte alla som känner till att det finns en yrkeshögskola i Södertälje. Det är inte heller alla som vet vad det är. I den här artikeln ger Telgenytt en inblick i verksamheten.
På Forskargatan i Södertälje ligger Campus Telge i Astrazenecas gamla lokaler. Där bedrivs flera olika utbildningar som passar marknadens behov. Yrkeshögskolan är en utbildningsform som ger kortare behovsanpassade utbildningar på en nivå mitt mellan gymnasium och universitet.
Utbildningarnas innehåll bestäms av branschföretag, så att man lär sig precis det företagen behöver. Det ger optimal chans för studerande att få jobb efter examen. För att söka behöver man ofta en examen från gymnasium eller motsvarande från annat land.
Ansvarig för verksamheten är Cathrine Haglund som berättar att man just nu har sex olika utbildningar i gång men att man förväntar sig fler framgent.
- Utbildningsformen lämpar sig särskilt bra för de som vill ut i arbete snabbt, berättar Cathrine. Ofta utbildar man sig till specialist inom ett område, till skillnad från universitetsstudier där man ofta läser mer brett och generellt.
- De flesta utbildningar börjar på hösten och just nu har vi lediga platser på flera av våra utbildningar, nämner Cathrine.
- Framför allt har vi plats på Underhållstekniker. En spännande utbildning där man utbildar sig till att ansvara för underhåll av maskiner och utrustning inom industri och liknande verksamheter. Utbildningarna har löpande antagning, nu när det finns studieplatser lediga. Det innebär att man kan ringa till skolan idag och börja utbildningen redan imorgon, ifall man bedöms behörig.
Vi träffar också studerande Gabriel Khajo, som är 21 år och pluggar till verksamhetsutvecklare och blir klar i januari 2025!
Vilken utbildning går du?
- Jag studerar till verksamhetsutvecklare och blir klar i januari 2025!
Varför sökte du till Campus Telge?
- Letade efter utbildningar, såg jag att Campus ligger centrum. Något som var viktigt för mig, säger Gabriel. Skolan blandade det praktiska med det teoretiska. Man läser till ett yrke, så jag valde detta då jag kan plugga här och nu. Arbeta, testa och se om jag vill fördjupa mig i något senare i livet.
Vad är speciellt med att läsa på en Yrkeshögskola?
- Först visste inte jag vad det var. Men det är exakt som vilken högskola eller universitet som helt. Vi får kurslitteraturer att läsa, dagar vi ska vara i skolan för att gå på föreläsningar, redovisningar och tentamen. Men det som är speciellt är att vi arbetar praktiskt. Mycket kopplingar till det riktiga arbetslivet, nämner Gabriel.
- Jag har pluggat på högskola och skillnaden där jämfört med yrkeshögskolan är att man endast fokuserar på att skriva och läsa. Men på yrkeshögskolan så gör man det, samt lägger till erfarenheter och referenser för det riktiga arbetslivet. Jag känner mig mer redo för arbetslivet på grund av kopplingarna men också att mina egna erfarenheter utvecklats med konkreta fakta, och får ta del av föreläsares erfarenheter. Sedan har vi två långa praktikperioder i utbildningen. Då får vi möjlighet att prova på, lära oss och se hur det fungerar i verkligheten.
Det bästa med undervisningen?
- Förutom att det är en bra blandning av teoretiskt och praktiskt arbete så är alla våra utbildare från näringslivet. Det vill säga att alla lärare kommer från ”verkligheten”. Jobbar i yrket som jag kommer att jobba med i framtiden. Detta ger mig större möjligheter att lära mig och få med mig exempel och lösningar, menar han. Inte bara kunskaper och läsanvisningar. Att läsa om något är en bra kunskapsgrund, men att höra och prata om hur det verkligen kan vara ger mig alla verktyg jag behöver för att komma ut i yrket med en större och bredare grund.
- Vill du lära dig ett yrke. Komma ut i arbete snabbt. Sök, avslutar Gabriel.