🕝 1 minuter
Konsumentverket varnar för oseriösa jurister - "Dyker upp nya sajter"
Publicerad 19 april 2022 02:00
Uppdaterad 19 april 2022 02:00

Konsumentverket utfärdar en varning för oseriösa jurister som lockar med gratis rådgivning och lovar resultat.

”Har du just förlorat jobbet eller riskerar att bli arbetslös snart? Behöver juridisk hjälp för att lösa ditt problem? Då är det dags för en varning: Istället för hjälp får du en dyr räkning.”, skriver konsumentverket på sin hemsida.

Precis som många andra söker sig folk till nätet vid problem och klickar på första bästa sökträff. Konsumentverket vill nu uppmärksamma om oseriösa juristbyråer och att de översta sökträffarna oftast är betalda annonser.

”Många konsumenter har drabbats hårt av oseriösa jurister de senaste åren. Fakturor på 25.000-50.000 kronor är inte ovanligt, och de drabbade ser inte heller att de fått någon egentlig hjälp. Myndigheten har agerat mot flera av dem, men det dyker upp nya sajter inom juridik och arbetsrätt med snarlika affärsmetoder.”, skriver Konsumentverket på hemsidan.

Till skillnad från jurister är advokater skyldiga att följa grundläggande etiska reglerna hos Advokatsamfundet, det kallas för god advokatsed.

Idag kan vem som helst kalla sig för jurist. däremot måste man ha blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund för att kunna kalla sig advokat.

Därför uppmanas konsumenter att vara noga med vilken byrå man anlitar och rekommenderar att kolla upp juristbyrån för att inte drabbas av oseriösa aktörer.

”De aktörer som varit föremål för Konsumentverkets granskningar har erbjudit konsumenter en första gratis rådgivning. Under den rådgivningen får konsumenten goda besked, juristbyrån ska se till att problemet löser sig. Men sedan har hjälpen varit bristfällig och räkningarna desto högre.”, står det på hemsidan.

Juristerbyråer som lockar med gratis rådgivning är sällan helt gratis, Konsumentverket uppmanar att alltid läsa avtalet eller offerten innan signering.

Dela artikeln