Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Konkursvåg i byggbranchen – Så många bolag har fallit
Publicerad 18 oktober 2023 10:30
Uppdaterad 18 oktober 2023 01:49

Foto: Pixabay

Konkurserna inom byggindustrin har ökat med över 30 procent på ett år. I Södertälje kommun har 17 bolag konkursat, medan i Nykvarns kommun har två bolag fallit sedan början av året.

– En av lärdomarna från byggkrisen på 1990-talet är att många personer som tvingades lämna branschen aldrig kom tillbaka. Vi pratar ibland om en generation av förlorade byggarbetare. Där vill vi inte hamna igen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen till Newsworthy.

Konkurserna har ökat under 2023 och sett till antal bolag är byggbranschen den som drabbats hårdast, enligt statistik från UC. Under januari till juli har 886 bolag inlett konkurs, jämfört med 668 under motsvarande tid 2022.

– Det senaste årets materialkostnadsökningar har börjar plana ut men räntehöjningarna sänker bostadsbyggandet. Därför krävs politiska reformer som gör det möjligt för fler att köpa en bostad och offentliga investeringar för att rusta till exempel vägar, järnvägar och fortifikationer, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

I Södertälje kommun har sammanlagt 17 byggföretag med en samlad omsättning på 79,4 miljoner kronor inlett konkurs sedan början av året. Störst av dessa var ett bolag som grundades år 2011 och rapporterade en omsättning på 44,7 miljoner kronor i sitt senaste bokslut (december 2021) med en förlust på 1,4 miljoner kronor och hade då nio anställda.

Dela artikeln