🕝 1 minuter
Kommunens olagliga kontroller - nu vill regeringen ändra lagen
Publicerad 18 november 2023 06:00
Uppdaterad 18 november 2023 03:34

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har tidigare kritiserats av JO efter att ha utfört olagliga kontroller av sina anställda. Nu vill regeringen ändra lagen för att underlätta för kommuner att kontrollera om personer som anställs har begått brott. 

Södertälje har under lång tid präglats av en tuff socioekonomisk situation med segregation och kriminella gäng. Mot den bakgrunden har kommunen rutinmässigt kontrollerat sina anställda för att se om de har gjort sig skyldiga till sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott eller ekonomisk brottslighet.

Nyligen slog Justitieombudsmannen, JO, däremot fast att dessa kontroller saknar lagstöd, bröt mot regeringsformen och Europakonventionen och kränker de anställdas privatliv, varför Södertälje kommun fick allvarlig kritik.

Nu vill regeringen ändra lagen så att kommuner framöver kan få laglig rätt att kontrollera att personer som anställs inte har begått brott som gör dem olämpliga. 

– Det här måste stoppas. Det är systemhotande, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning som ska se över hur bakgrundskontroller av kommunanställda kan underlättas. Kristersson pekar på att personer med koppling till organiserad brottslighet tar sig in i kommuner för att utnyttja sina positioner. 

– Jag recenserar inte JO av naturliga skäl, men då kommer vi att ändra lagen så att man har rätt att göra sådana kontroller, säger Kristersson till TT.

Lucas T.

Statsministern Ulf Kristerssons (M). Foto: Axel Adolfsson

Dela artikeln