Uppdaterad 6 juli 2024 08:00
Kommunen i samverkan med medborgarna för att bevara den biologiska mångfalden genom att bekämpa invasiva arter. Nu uppmanas allmänheten att bidra i kampen.
För att bevara den biologiska mångfalden intensifierar Södertälje kommun sina insatser mot invasiva växter. I år fokuserar kommunen särskilt på att bekämpa jätteloka, jättebalsamin och gul skunkalla.
- Det är viktigt att bekämpa invasiva arter eftersom de kan konkurrera ut inhemska växter vilket i sig blir ett hot mot biologisk mångfald, säger Marianne Wissman, parkingenjör på Södertälje kommun.
Bekämpningsstrategin innebär att växterna klipps ned tidigt under sommaren, innan de hinner utveckla frön som kan spridas. Denna process upprepas två till tre gånger per sommar för att säkerställa effektiviteten. För att hindra spridningen av skunkalla grävs hela plantan upp ur marken.
Kommunen uppmanar nu även allmänheten att delta i detta viktiga arbete. Medborgare som upptäcker invasiva växter på kommunal mark uppmanas att rapportera detta genom kommunens felanmälansformulär.
- Skicka gärna med en bild när du anmäler en växt så kan vi hjälpa till med identifiering, särskilt när det gäller jätteloka. Det finns nämligen andra arter som påminner om jättelokan och den kan vara lätt att förväxla, säger Marianne Wissman.
Jättelokan, som redan är vanlig i södra och mellersta Sverige, förväntas sprida sig ännu mer med det varmare klimatet. Växten sprider sina frön längs vattendrag och är svår att bekämpa. Dess storlek och täta växtsätt tränger bort andra växter, och dess växtsaft kan i kombination med solljus orsaka allvarliga eksem och brännskador på huden.