🕝 1 minuter
Kommunen skriver avtal med BankID-utmanaren
Publicerad 17 oktober 2023 17:00
Uppdaterad 17 oktober 2023 17:01

Arkivbild.

Freja eID, som utmanar BankID, har skrivit ett avtal med Södertälje kommun. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande under tisdagen.

BankID, som förvaltas av företaget Finansiell ID-Teknik BID AB och ägs av flera svenska banker, står inför hård konkurrens från utmanaren Freja, som sedan tidigare har inlett avtal med flera svenska kommuner. Nu skaffar även Södertälje kommun e-tjänstelegitimation från Freja, som var först med ett digitalt ID-kort.

Med detta avtal kan Södertälje kommun erbjuda sina anställda den enda e-tjänstelegitimationen i Sverige som är godkänd för både privat- och tjänsteanvändning.

– Vi ser fortsatt mycket stark tillväxt av mobila e-tjänstelegitimationer istället för osäkra lösenord och fysiska plastkort som är dyra att administrera. Dessutom föredrar oftast både anställda och fack att man inte använder privata e-legitimationer i tjänsten, säger Johan Henrikson, vd Freja eID Group.

I detta avtal samarbetar Freja med sin mångåriga integrationspartner, Svensk e-identitet, som ansvarar för all hantering kring utfärdande och återkallande av identiteter åt kommunen.

Dela artikeln