🕝 1 minuter
Kommunen deltar i nytt pilotprojekt för spårbarhet
Publicerad 22 november 2022 11:32
Uppdaterad 23 november 2022 09:29

Foto: Creative Commons.

Har du någonsin undrat vart maten du äter på restaurang kommer ifrån? Det kan du få reda på nu på torsdag – om du befinner dig i Stadshusrestaurangen som deltar i ett pilotprojekt för spårbarhet.

Är maten som serveras på restauranger från svenska gårdar som det påstås, och hur intresserade är vi att veta mer? Är spårbarhet något som behöver satsas mer på? Det vill Södertälje kommun ta reda på.

– Det är jätteroligt att få vara med och testa konsumenternas intresse på det här sättet. Jag är nyfiken på vad resultatet blir, säger Kerstin Åkesson, bitr. kostchef på Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

I ett pilotprojekt kommer matgästerna i stadshuset, via en QR-kod, kunna spåra matens ursprung och ta rad på mer fakta om livsmedlet som serveras. Bakgrunden kommer efter flera livsmedelsskandaler runt om i landet, där varor har angetts ha ett annat ursprung än vad som varit fallet.

Under projektet i stadshusets restaurang kommer det att bland annat serveras köttbullar som kan spåras tillbaka hela vägen till gården djuren kommer ifrån.

– Vi vill ta reda på om matgästerna tycker att det är intressant att ta reda på varifrån maten kommer. Annars är det ju inte så stor idé med att lägga så mycket kraft på spårbarhet, säger Kerstin Åkesson.

Pilotförsöket sker nu på torsdag den 24 november, tillsammans med företaget Trac Tecnology, där restaurangbesökarna kommer kunna scanna QR-koder för att se köttbullarnas resa – från gård till gaffel.

Dela artikeln