🕝 3 minuter
Klätt brudgummar i 30 år - Hos Albert Hadodo är man i trygga händer
Publicerad 25 augusti 2022 10:04
Uppdaterad 25 augusti 2022 11:44

Foto: Simon Osmani.

Albert Hadodo, 60, har jobbat med kläder sedan år 1978 och klätt brudgummar i över 30 år.

Med hans erfarenhet och kunskap om modebranschen är man i trygga händer vid val av kostym eller smoking på Svanens Hus i Geneta.

Att prova kostym inför bröllop, examensfester eller arbetsintervjuer är inte alls likadant som att gå till bland annat H&M och handla. I många fall är det mycket som står på spel.

Hur sitter kavajen? Kan jag sätta mig utan att byxorna spricker? Ska jag ha slips eller fluga?

– När vi köper en kostym måste den vara perfekt, klädkoder som måste följas för att kläderna inte ska bära oss. Det är vi som ska bära dem, säger Albert Hadodo till Telgenytt.

I konversationen med Hadodo berättar han om hela processen från att tillverka en kostym till den sista detaljen innan man kliver ut för att äntra en tillställningen. Men han poängterar hur viktigt intresset av mode är för att vara långsiktigt i branschen.

Albert Hadodo har glätt brudgummar sedan år 1978 och är en av de främsta i branschen. Foto: Simon Osmani.

– Det är en väldigt spännande bransch. Att besöka mässor runt om i världen, träffa många intressanta designers och bland annat känna till utvecklingen av olika tyger. Man ska veta vad man pratar om när man hjälper personer att klä upp sig. Om inte så märker kunden av det tydligt, säger Albert.

Vidare berättar Hadodo om detaljer man bör vara medvetna om som kan vara avgörande vid val av kostym. Som ett enkelt exempel så berättar han att kostymer är sydda med olika kragar. Har man en smal krage får man en hängande effekt, men har man däremot en bredare krage framtås man mer ståtlig.

Det visar han genom charader där han viker ihop sig och sedan sträcker på bröstkorgen och visar en bestämd och ståtlig hållning.

Men Hadodo väljer ut klädstilen efter kunden.

– Att välja rätt kostym varierar beroende på vem som bär den. Man måste ha rätt längd på slipsen och kragen och det är viktigt att färgen och stilen på kostymen ska komplettera personen, säger han.

Albert Hadodo från Svanens Hus i Geneta. Foto: Simon Osmani.

Vi märker ganska snabbt att Hadodo är bestämt, rak och ärlig i sitt sätt att arbete. Men efter 30 år i branschen är det inte förvånande att han gör sitt jobb självsäkert och exemplariskt. Han goda rykte märks av när telefonen ringer mellan jämna mellanrum om personer som vill ha hans experthjälp.

Albert Hadodo, som har ett oerhört gott rykte i Södertälje, är för många det första alternativet de vänder sig till för att klä upp sig fint med kostym eller smoking.

– Jag är ärlig och berättar alltid om kostymen de vill ha, eller har valt, inte passar. Det kan vara kragen som är för smal som kanske inte passar kroppstypen. Jag är alltid ärlig med min åsikt och berättar vad jag tycker, säger han.

Med Hadodos långa erfarenhet och goda kunskaper han besitter råder det inga tvivel om att man är stiligast i rummet när han klär upp en person med en outfit som verkligen framhäver en.

Det vet en brudgum om som precis klivit in och ber om hjälp och sätter punkt för vårt trevliga besök.

Foto / Text : Simon Osmani.

Dela artikeln