🕝 2 minuter
Kedjan står inför konkurs – Butiken i centrum håller öppet
Publicerad 8 maj 2024 22:30
Uppdaterad 19 maj 2024 17:54

Foto: Alexander Isa

Efter nästan fem decennier i skönhetsindustrin har The Body Shop nu nått en brytpunkt. Företaget har ansökt om konkurs i flera länder, inklusive Sverige, men butiken i Södertälje kommer inte att stänga.

The Body Shop öppnade sin första butik i Brighton, Storbritannien 1976, och markerade starten på en epok där etiska överväganden blev centrala i kosmetikabranschen. Efter en framgångsrik expansion köptes företaget av det franska kosmetikajätten L’Oréal år 2006 för 652 miljoner pund.

Ägarskapet övergick senare till det brasilianska företaget Natura & Co i slutet av 2017. Trots dessa förändringar i ledarskapet, sålde Natura företaget till Aurelius Group i november 2023.

(Annonslänk)

Bara några månader efter det senaste ägarskiftet, i februari 2024, ansökte The Body Shop UK om konkurs, en situation som snabbt spred sig globalt. Den svenska marknaden drabbades hårt när The Body Shop Svenska AB gick i likvidation i april, vilket påverkade kedjans 33 butiker samt ytterligare ett 20-tal franchiseägare. Beslutet innebar en osäker framtid för många anställda och franchisetagare, men trots den dystra utvecklingen finns det ljusglimtar.

Enligt Svd har konkursförvaltaren indikerat att det finns intressenter för att köpa upp delar av konkursboet samt att det inletts diskussioner med potentiella köpare.

I Sverige förblir vissa butiker, inklusive den i Kringlan som drivs av franchisetagaren Lena Bergman, öppna och fortsätter att betjäna sina kunder och påverkas inte av kedjans krisande situation.

– Jag har drivit butiken i 27 år så jag är ganska så självgående. Det är viktigt att vi kan nå ut till kunderna och berätta att vi får vara kvar, att det finns en kontinuitet i leveransen av varorna, men också att det blir mer rörelse i stadskärnan och större kundtillströmning, säger franchisetagaren Lena Bergman, till LT.

The Body Shop i Kringlan
Foto: Alexander Isa

Dela artikeln